De Amerikaans-joodse wielrenner uit New York, Doug Shapiro, wordt vandaag zestig jaar. Hij is zo’n typisch voorbeeld van een talentvolle Amerikaanse renner die er niet in geslaagd is door te breken als hij de kans kreeg om voor een grote Europese ploeg te rijden (die van Jan Raas, zie foto 2).

79 doug shapiro

Doug Shapiro debuteerde als prof na de Olympische Spelen van Los Angeles (*) bij het Amerikaanse Mengoni-team (al bestaat er uit dat jaar ook een foto van hem bij een andere Amerikaanse ploeg, Schwinn, zie foto 1). Dat jaar won hij ook de Coors Classic, nadat hij een jaar eerder reeds als tweede was geëindigd, maar als ik het goed heb, werd die in de lente verreden en was hij op dat moment nog amateur (zou de Schwinn-ploeg, cfr. foto 1, misschien een amateurploeg geweest zijn?). Nog in dat jaar won hij de eerste etappe van de Settimana Bergamasca, een race die volgens mij in de herfst plaatsvindt, dus dat was dan wél als prof.
Een jaar later kreeg hij dus een kans bij Kwantum Hallen, maar een 40ste plaats in Milaan-San Remo, een 74ste plaats in de Ronde van Frankrijk (**) en een 83ste plaats in Luik-Bastenaken-Luik waren helemaal niet om over naar huis te schrijven (***). En dus ging hij maar naar huis, waar hij het volgende seizoen (en nog twee seizoenen daarna) voor 7-Eleven uitkwam. Hij nam met die ploeg zelfs opnieuw deel aan de Tour, maar reed deze keer niet uit (opgave in de tiende rit).
Ook voor 7-Eleven waren zijn uitslagen niet veel soeps, al won hij een vijftal wedstrijden op Amerikaanse bodem en stond hij op het einde van het seizoen 1988 wel 47ste op de wereldranglijst. Voldoende voor de ploeg Coors om hem nog een kans te geven. Maar buiten een overwinning in de zesde rit van de Ronde van Texas en een overwinning in de Georgia Cycling Series presteerde hij toch weer ondermaats, zodat hij op het einde van het seizoen zijn fiets aan de wilgen hing.
Een heupbreuk zou mede aan de oorsprong liggen van het feit dat zijn profresultaten niet overtuigend waren. Ik heb echter niet kunnen achterhalen wanneer precies hij deze breuk heeft opgelopen, alleszins niet op het einde van zijn loopbaan, want er is wel degelijk sprake van een comeback. Na zijn loopbaan legde Shapiro zich toe op juridisch advies bij ongevallen met fietsers, een lucratieve bezigheid zoals men zich kan voorstellen in het Amerikaanse rechtssysteem…

Ronny De Schepper

(*) Een resultaat heb ik niet kunnen terugvinden. Opgegeven?
(**) Hij was daarmee slechts de derde Amerikaan die daarin slaagde, schrijft de Amerikaanse Wikipedia, die echter wel nalaat aan te geven wie zijn twee voorgangers dan wel waren. Ik doe zelf een gok: Jonathan Boyer en Greg LeMond?
(***) Hij werd wel derde in de Coors Classic.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.