Vandaag is het precies zestig jaar geleden dat een Braziliaanse tennisster de Amerikaanse tenniskampioenschappen heeft gewonnen. MARIA BUENO (foto Hugo van Gelderen via Wikipedia) zette enkele maanden na Wimbledon ook de US Open – in feite de US Championships die nog niet open stonden voor profs – op haar palmares. Bueno, die in 2018 is gestorven, zou vier keer de beste zijn in New York en driemaal op Wimbledon.

Tot zover een bericht overgenomen uit Het Nieuwsblad Sportwereld. Ik heb dat hier vooral geplaatst omdat het verwarring schept over de term “US Open”. Ikzelf heb altijd gedacht dat dit inderdaad de kampioenschappen van de Verenigde Staten waren, maar dan ook opengesteld voor niet-Amerikanen (zoals deze Braziliaanse). Maar in de tekst lijkt men eerder te suggereren dat het betekende dat het een wedstrijd is die open staat zowel voor profs als voor amateurs.
Wat meer is, reeds in de jaren twintig staken tennissers al de Atlantische Oceaan over. Het gevolg was dat in 1926 twee Fransen de finale speelden van wat toen nog gewoon de US National Championships heetten. RENE LACOSTE won in drie sets van zijn landgenoot Jean Borotra. Een jaar later klopte hij Bill Tilden met 11-9, 6-3 en 11-9. Lacoste vond het toen zo heet in New York in de normale tenniskledij dat hij een shirt creëerde dat beter zweet absorbeerde. En de rest is geschiedenis, zoals dat dan heet…
Maar ik wil vooral weten: wie is er wat meer beslagen in de tennissport (*) om deze knoop door te hakken?

Ronny De Schepper

(*) Alhoewel het taalkundige probleem op zowat alle sporten kan slaan: een open kampioenschap van een bepaald land betekent volgens mij dat er ook deelnemers uit andere landen mogen zijn. Al geef ik toe dat in sommige sporten (b.v. mijn geliefde wielrennen) een “open” wedstrijd wel degelijk betekende dat er zowel profs als amateurs aan deelnamen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.