De strip “Bessy” is gestart in 1952 toen Karel Verschuere op de Studio Willy Vandersteen kwam werken. De strip werd voor het eerst gepubliceerd in het Franstalige dagblad “La Libre Belgique” en was geïnspireerd op de Amerikaanse Lassie-reeks, waarin ook een collie (groot langharig hondenras) een hoofdrol speelde. De serie zou pas op 12 september 1954 starten, maar de film “Lassie come home” met een jonge Elizabeth Taylor in de vrouwelijke hoofdrol dateerde reeds van 1943 en er waren een aantal vervolgen op gemaakt.

Het eerste Vlaamse Bessy-verhaal in boekvorm verscheen in 1956: “De gevangene der Witchinoks” (*). Omdat Verschuere het zo goed deed, mocht hij de strip uitzonderlijk gedeeltelijk met zijn eigen naam tekenen, namelijk onder het pseudoniem WIREL (Willy-Karel). Grappig is wel dat dit pseudoniem nog één keer opduikt, namelijk toen Marc Sleen ruzie had met de redactie van “De Standaard” (waarin alle strips van de Studio Vandersteen verschijnen) en overliep naar “Het Volk”, dat toen nog niet tot hetzelfde concern behoorde. Toen verscheen een tijdlang een “valse” Nero-strip getekend door, jawel: Wirel!
Verschuere (geboren in Borgerhout in 1924) gaat na verloop van tijd in Duitsland voor eigen rekening werken en publiceert zijn strips in “Het Laatste Nieuws”, misschien ook wel omdat na verloop van tijd Vandersteen een beetje kritiek begint te leveren op het vele geweld in de Bessy-strip. Andy (de jonge hoofdfiguur) moet er voortaan zoveel mogelijk ongewapend bijlopen, maar ter compensatie mag hij nu af en toe ook wel eens een meisje tegenkomen. Maar meer ook niet!
Al de strips van Verschuere (Tom Berry, Adelaarsveer, Buffalo Bill, Sam D.Howard & Miguel) floppen echter enorm en sindsdien werd niets meer van de man vernomen.
Ondertussen was in de studio Vandersteen de Bessy-strip overgenomen door Frank Sels. Ook deze man loopt echter na verloop van tijd naar “Het Volk” over om daar een gelijkaardige strip, “Zilverpijl”, te tekenen. Op dat moment (1970) wordt Jeff Broeckx (°1944) de leider van het team dat de Bessy-strip tekent. In dit team o.a. Karel Biddeloo (1943-2004) en de latere zanger Jean Bosco Safari.
Ook scenarist Daniël Jansens werkte in die tijd mee. In De Rode Vaan vertelt hij hoe zo’n reeks tot stand kwam: “Bij Vandersteen was het zo dat hij zelf meestal een personage ontwierp en zelf de eerste verhalen maakte. Na een tijdje liet hij het over aan medewerkers. In het begin maakte hij dan nog zelf de potloodtekeningen, en de tekenaar moest die dan in inkt zetten. De scenario’s liet hij dan ook over aan andere mensen, zodat ik zelf een tijdje voor Bessy heb kunnen werken. De taken werden bij Vandersteen wat verdeeld, zonder dat daar direct vastomlijnde schema’s bij kwamen kijken. Het voordeel van zo’n studio is dat de mensen die er werken er hun geld kunnen verdienen, maar vanaf het ogenblik dat ze willen weggaan en zelfstandig werken zitten ze wat vast aan bepaalde technieken en dragen ze de stempel van de meester. Ze moeten wel echt talentvol zijn, willen ze een eigen stijl ontwikkelen na een aantal jaren. Bij Hergé lijkt dat anders te gaan. leder heeft daar zijn eigen taak, de ene tekent achtergronden, de andere mechanische zaken enzovoort. Maar bij Vandersteen liep dat wat door mekaar, zodat ieder alles gedaan had. Meestal ging het zo dat de beste tekenaars de potloodtekeningen maakten, en de minder geroutineerden de inkt erover zetten. Dan gebeurde het eens dat er uit Duitsland, waarvoor wij vele honderden Bessy-verhalen hadden gemaakt, de klacht kwam dat de koppen van Andy, het menselijke hoofdpersonage, vaak niet op mekaar leken. Er werd dan in de studio een « decreet » uitgevaardigd dat één bepaalde tekenaar, en steeds dezelfde, de kop van Andy rnoest tekenen. Ik heb in die periode 289 verhalen voor Bessy geschreven, en op het einde begon ik dat een beetje beu te worden. Ik heb er echter veel geleerd : snel werken en verhalen schrijven in een hoog tempo terwijl ze toch logisch in mekaar zitten. Het vak van scenarist is immers zeer moeilijk te leren. Een tekenaar kan eventueel in de leer gaan bij een studio of een andere tekenaar, maar een scenarist heeft die mogelijkheid niet.”
In 1980 nam Ron Van Riet (°Antwerpen, 10 augustus 1946) de leiding over van de Bessy-studio, omdat Willy Vandersteen aan Jeff Broeckx had gevraagd of hij het inkten van de Robert & Bertrand-reeks kon overnemen. Vanaf nr.66 nam Van Riet ook deze reeks over (toen Vandersteen zelf aan “De Geuzen” begon te werken) samen met tekstschrijver Marck Meul en inktster Anne Van De Velde. Door tegenvallende verkoopscijfers werd de reeks in het voorjaar van 1993 opgedoekt en kwam Van Riet na 23 jaar bij Studio Vandersteen te hebben gewerkt op de straat te staan…

Ronny De Schepper

(*) Ik weet helaas niet meer op welk artikel ik me heb gebaseerd om dit te schrijven, want op het internet staat dat dit het veertiende nummer is, zoals men in 1956 ook zou kunnen verwachten. En dan zou het eerste nummer wel degelijk “Het geheim van Rainy Lake” zijn uit 1952.

Selectieve bibliografie
Guido Eeckhoudt, Het beeldverhaal gestript (gesprek met Daniël Jansens), De Rode Vaan nr.33 van 1979.
Ronald Grossey, Studio Vandersteen, kroniek van een legende (1947-1990), Roularta, 2007.

2 gedachtes over “65 jaar geleden: “onze” Bessy is sneller dan de televisie-Lassie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.