In het kader van de restauratie van het gemeentehuis van Temse besliste het gemeentebestuur om de beiaard te vervolledigen. Die omvatte tot dusver 23 klokken, terwijl er plaats was voor 37. De plaatsing van de klokken startte in juli 2009 en werd begin september voltooid. Het klokkenspel werd officieel door Jos D’Hollander ingespeeld op vrijdag 11 september 2009.

Jos D’Hollander (Temse), speelde een sleutelrol in het dossier, net als in 1976 bij de installatie. Hij begeleidde nauwgezet het hele project. Bovendien schonk hij op eigen initiatief een 38ste klokje. Nadien volgde er nog één. Zelf heb ik Jos D’Hollander in de jaren negentig nog geïnterviewd voor Het Laatste Nieuws. Het interview zal hier eerlang verschijnen.

In 2011-2012 werden de vertrekken die leiden naar de beiaard gedecoreerd met ingelijste historische affiches, ter beschikking gesteld door Jos D’Hollander. Ook werd de beiaardkamer van vloerbekleding voorzien. Op de opening van het toeristisch seizoen op 16/4/2011 werd de brochure over de beiaard voorgesteld. Auteur: Jos D’Hollander.
In 2014 werd de beiaard vervolledigd tot 40 klokken. Er is ook een automatisch spel aanwezig, dat om het kwartier een muziekstukje laat horen. Dat is computergestuurd en wordt aangepast naargelang het seizoen of de tijdsperiode. Recent werd de nieuwste computer Apollo III geïnstalleerd, die ongekende mogelijkheden heeft.
Vanaf 2015 wordt de beiaard opgenomen in het toeristisch-cultureel aanbod van Temse. Meerdere initiatieven zijn in uitwerking.
Sinds 2008 worden jaarlijks beiaardconcerten georganiseerd. Zij vinden elke dinsdag van augustus plaats (20 u.), telkens een combinatie van een beiaardconcert en een optreden van Temsese zangers/muzikanten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.