De gewezen Franse wielrenner Laurent Jalabert is gisteren in Nice wereldkampioen halve triatlon geworden in de categorie 50-54. Jalabert had 4u34’55” nodig, bijna 2 minuten minder dan de Amerikaan Robert Skaggs. Ter vergelijking: Alexander Vinokoerov, die de titel veroverde in de categorie 45-49, was ietsje sneller met 4u28″47. Weinig opmerkelijk: de twee wielerkampioenen maakten het verschil in het fietsonderdeel.

Jalabert begon zijn carrière als sprinter. In 1992 en 1995 won hij dan ook het puntenklassement (groene trui) in de Ronde van Frankrijk. In 1994 werd hij reeds in de eerste rit uitgeschakeld door een zware valpartij veroorzaakt door een fotograferende politieman. Jalabert verloor daarbij al zijn voortanden.

99 laurent jalabert


De schrik zal er daarna wel een beetje ingezeten hebben, maar hij was op dat moment toch al aan het omscholen naar een klassiek renner. Zo boekte hij overwinningen in Milaan-San Remo 1995, de Ronde van Lombardije 1997, de Classica San Sebastian 2001 en 2002 en de Waalse Pijl 1995 en 1997.
Maar wat de meeste wielerliefhebbers wellicht nog het meeste voor de geest staat is zijn spectaculaire inzinking in de Ronde van Vlaanderen 1997, toen hij op weg leek naar een onafwendbare eindzege. Aan het begin van de heuvelzone ging Jaja in de aanval met Rolf Sörensen en beiden verzamelden een grote voorsprong op de concurrenten. Na enkele heuvels liet Jalabert Sörensen zelfs ter plaatse en ging alleen op solotocht. De volgers vreesden dat de winnaar al bekend was en begonnen haast Merckxiaanse termen voor Jaja’s solotocht te gebruiken. Dat duurde tot aan de voet van de Berendries, waar Jaja plots haast letterlijk geen poot vooruit meer kwam. In een mum van tijd werd hij ingehaald door de achtervolgers en Jaja moest zelfs de strijd staken. Achteraf verklaarde hij de man met de hamer te zijn tegengekomen op de Berendries en dat kwam doordat hij te veel met zijn krachten had gewoekerd en niet op tijd aan eten dacht.

54 laurent jalabert


Toch behaalde Jalabert nog de wereldtitel tijdrijden in 1997. In de loop der jaren werd hij steeds meer compleet ging hij zich meer toeleggen op het klimmerswerk. Bij de Deense wielerploeg CSC kreeg hij daar alle kans toe. In 2001 en 2002 won hij het bergklassement (bolletjestrui) in de Tour de France. Na 2002 zette Jalabert een punt achter zijn carrière.
Na zijn carrière als wielrenner werd hij commentator voor de Franse televisie. Ook nam hij deel aan de Ironman Hawaï 2007 waar hij met een tijd van 9:19.58 als 73e over de finish kwam.
In mei 2009 tekende hij als bondscoach wielrennen voor Frankrijk tot de Olympische Spelen van 2012. Op maandag 11 maart 2013 raakte Jalabert echter zwaargewond toen hij op training voor een triathlon opgeschept werd door een auto. Het daaropvolgende herstel vergde zoveel tijd en inspanning, dat hij in april 2013 zijn baan als bondscoach moest opgeven. Twee maand later werd hij ervan beschuldigd tijdens de tour van 1998 epo gebruikt te hebben. Even werd Jalabert “on hold” gezet als commentator, maar niet lang daarna mocht hij zijn werkzaamheden hervatten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.