36 jiri daler

Vandaag is het vijftig jaar geleden dat Eddy Merckx de dood in de ogen heeft gekeken. Bij een dernywedstrijd in Blois valt de renner voor hem, de Tsjech Jiri Daler (foto), omdat een pedaal van de derny van zijn gangmaker Reverdi afbreekt. Merckx ontwijkt Daler rechts, maar komt zwaar ten val en blijft bewusteloos liggen. Zijn gangmaker, Fernand Wambst, gaat echter naar links, rijdt op de motor van zijn collega Reverdi en is op slag dood. Merckx heeft altijd beweerd dat hij na die val niet meer kon klimmen als tevoren, maar prees zich gelukkig dat hij voor de “juiste” kant had gekozen…

In het boek van Rik Vanwalleghem, “Eddy Merckx, de mens achter de Kannibaal”, vertelt Merckx nog een anekdote die aan deze tragische feiten voorafging: “Het weer was die avond slecht en Anquetil vertoonde nog de sporen van een uitspatting van de dag voordien. Hij had iets te veel gedronken en toen zijn vrouw hem naar het hotel reed, moest hij braken. Jacques deed zijn portier open om zijn kop buiten te hangen, terwijl zijn vrouw Jeanine de wagen reed. Zij verloor daarbij een kilometerpaaltje in de graskant uit het oog. De geopende deur sloeg daar hard tegenaan, waardoor Jacques met zijn hoofd tussen portier en auto gekneld zat. In Blois had hij bij de start dus koppijn voor twee.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.