Nadat hij vorig jaar reeds 200ste was geëindigd in de Iron Man (foto Sporza), is ex-wielrenner Alexander Vinokourov gisteren in Nice wereldkampioen halve triatlon geworden in de categorie 45-49. Vinokourov, de olympische kampioen van 2012 en huidig algemeen manager van de World Tour wielerploeg Astana, haalde het enkele dagen voor zijn 46e verjaardag op het veeleisende parcours in Zuid-Frankrijk.

Alexander Nikolajevitsj Vinokourov (Petropavlovsk16 september 1973) was actief van 1997 tot en met 2007, en keerde in 2009 in het peloton terug na een schorsing wegens dopinggebruik. Na een zware val in 2011 kondigde hij aan met zijn carrière te stoppen, maar hier kwam hij twee maanden later op terug en won nog goud op de wegwedstrijd voor mannen tijdens de Olympische Zomerspelen in 2012.

Vinokourov begon bij Casino, en stapte in 2000 over naar Team Telekom (sinds 2004 T-Mobile Team geheten). Voorafgaand aan de eerste Tour de France zonder Lance Armstrong werd hij gezien als een van de topfavorieten, maar zijn toenmalige ploeg Liberty Seguros-Würth raakte betrokken bij het dopingschandaal rondom Eufemiano Fuentes waardoor deelname uitgesloten leek. Vinokourov kreeg de wielerfederatie van zijn land wel zo ver de licentie van de Spaanse ploeg over te nemen, en een consortium staatsbedrijven vernoemd naar de hoofdstad Astana nam de sponsoring over. Met Astana deed Vinokourov in 2007 alsnog mee aan de Tour. Na een positieve dopingcontrole tijdens deze ronde werd hij geschorst, en beëindigde hij aanvankelijk zijn loopbaan. Nog geen jaar later kondigde hij echter zijn comeback aan, eerst met het oog op de Olympische Zomerspelen 2008, later met als doel een terugkomst in het peloton in 2009.

Op 28 juli 2012 werd hij in de voorlaatste wedstrijd van zijn carrière olympisch kampioen in Londen. Zijn laatste wedstrijd zou de olympische tijdrit worden (23ste), Twee weken later stond hij echter nog aan de start van de Clasica San Sebastian. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.