Het is vandaag al twintig jaar geleden dat de Franse ex-wielrenner Thierry Claveyrolat door zelfdoding een eind heeft gemaakt aan zijn leven. Een jaar eerder raakte hij betrokken bij een auto-ongeval, waarbij een man en zijn zoon in een andere auto omkwamen. Claveyrolat kon de gedachte niet verdragen dat hij verantwoordelijk was voor de dood van twee mensen en verhing uiteindelijk zichzelf in de garage van zijn woning (foto Guido De Munter).

Het trieste voorval geeft ook aan dat het leven soms rare kronkels maakt. Na het beëindigen van zijn wielercarrière in 1994 was Claveyrolat namelijk eigenaar geworden van een druk bezochte bar-brasserie en leek hij op een onbezorgde oude dag af te stevenen. Zeker toen hij op een zondagmiddag opdook in het populaire TV-programma ‘Le Millionnaire’, waar hij 1.000.000 Franse frank (ongeveer 150.000 euro) won met het geluksrad.
Zijn wielerloopbaan was minder voorspoedig, al presteerde hij zeker niet slecht. Zo won hij onder meer twee etappes in de Ronde van Frankrijk en won hij in 1990 zelfs het bergklassement in de Tour. Hierdoor kreeg hij in zijn streek de bijnaam “L’Aigle de Vizille”, maar dat was op z’n zachtst gezegd een beetje overdreven, want hij was één van de trendsetters om (zoals later Richard Virenque, Thomas Voeckler en zelfs Anthony Charteau) zijn zege te behalen op basis van klimmetjes van tweede en derde categorie.
Zijn beste klassement in de Tour behaalde hij in 1986 toen hij als 17de eindigde. Dat jaar had hij ook al twee etappes én het bergklassement gewonnen in de Dauphiné Libéré. Het jaar nadien won hij nogmaals een etappe en deze keer het puntenklassement. Datzelfde resultaat zou hij nogmaals behalen in 1990. Het bergklassement van de Dauphiné zou hij nog twee keer winnen, in 1992 en 1993, terwijl hij in 1992 eveneens het bergklassement van de Midi Libre op zijn naam schreef. Verder was hij nog winnaar van de Tour de Limousin in 1989 en de Grote Prijs van Plouay in 1993. Ook zijn vijfde plaats op het wereldkampioenschap in Chambéry als eerste thuisrijder (net vóór Laurent Fignon) dient te worden vermeld. Op de baan was hij in 1987 ook Frans kampioen in de puntenkoers geworden.

Een gedachte over “Thierry Claveyrolat (1959-1999)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.