Een dag na Eddy Merckx bij de amateurs was het de beurt aan Jan Janssen om in Sallanches de regenboogtrui bij de profs te omgorden. (Op bovenstaande foto de Belgische ploeg gefotografeerd op het na-Tour-criterium in Londerzeel, met links titelverdediger Benoni Beheyt.)

74 Jan Janssen

Ik herinner mij van deze wedstrijd veel minder dan van die van de amateurs. De lijnen van die “couloirs” in de laatste honderd meters, die men had aangebracht na de fameuze sprint van Zolder een jaar eerder, herinner ik mij eerder van de aankomst van Eddy Merckx dan van die van Jan Janssen. Bij hem zullen ze nochtans beter van pas gekomen zijn (waarom heeft men die daarna weer afgeschaft trouwens? dat was toch een uitstekend hulpmiddel om onregelmatigheden op te sporen?), want als ik mij niet vergis won Jan Janssen in de sprint vóór Vittorio Adorni en de gedoodverfde favoriet Raymond Poulidor. Maar waar zaten de Belgen b.v.? Aangezien zowel Benoni Beheyt als Rik Van Looy waren geselecteerd, kon men in zo’n geval dan wel van een ploeg spreken?

Een gedachte over “55 jaar geleden: Jan Janssen wordt wereldkampioen bij de profs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.