Vandaag is het 55 jaar geleden dat de negentienjarige Eddy Merckx wereldkampioen werd bij de amateurs in Sallanches. Hij had een halve minuut voorsprong op het peloton, waarvan de sprint werd gewonnen door Willy Planckaert vóór de Zweed Gösta Pettersson. Mario Zanin, de winnaar van de Olympische wegrit, werd tiende, vlak na de Nederlanders Harry Steevens en Jos Van der Vleuten. Volgens Pierre Mertens, de auteur van Koninklijke Rust (Antwerpen, Epo, 1996, p.199-200) zou deze wereldtitel de dierbaarste overwinning van Merckx geweest zijn, meer dus dan zijn vijf Tourzeges of zijn drie wereldtitels bij de profs.

64

Kort vóór deze zege had Merckx nochtans slecht nieuws gekregen: “Tijdens een stage met de nationale selectie van bondscoach Oscar Daemers werden de renners medisch onderzocht. Merckx kreeg slecht nieuws: het zat niet pluis met zijn hart, hartritmestoornissen. Zijn huisarts reageerde verbaasd: nooit iets gemerkt. Het was echter duidelijk dat coach Daemers niet hoog op liep met ‘die Brusselaar’. Selecties werden toen zwaar beïnvloed vanuit de provincies. De délégué van Brabant had niet veel in de pap te brokken, die van Oost-Vlaanderen en Antwerpen des te meer. Volgens Oost-Vlaming Daemers stelde Merckx niet veel voor als coureur. ‘Als klimmer staat hij nog nergens. Hij kan geen molshoop over!’ Moeder Merckx pruttelde nog even tegen, waarop Daemers haar paaide met de belofte dat Eddy mee zou mogen doen met de 100 kilometer ploegentijdrit. Toevallig een van de meest veeleisende disciplines. En dát met een slecht hart? De opmerking viel slecht. Daemers gooide de telefoonlijn met moeder Merckx dicht. ‘Gij koppigaard!’ Huisarts Fesler nam contact op met zijn Gentse collega Marlier, die de test had afgenomen. Die viel al snel door de mand: hij had opdracht van Daemers gekregen om Merckx af te keuren. Dreigen met een klacht bij de Orde van Geneesheren mondde uit in een nieuw cardiogram. Als bij mirakel werd Eddy helemaal in orde bevonden. Een paar maanden later werd hij in Sallanches wereldkampioen. Wie was de eerste om een felicitatietelegram te sturen naar moeder Merckx? Oscar Daemers! ‘Gefeliciteerd, mevrouw.’“ (Rik Vanwalleghem in Het Nieuwsblad)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.