Het is al vijf jaar geleden dat de legendarische Italiaanse fietsenfabrikant Giovanni Pinarello op 92-jarige leeftijd is overleden.

Giovanni Pinarello (ook wel ‘Nane’ of ‘Nani’ genoemd) probeerde het zelf zes jaar als profrenner. Hij was één van de bekendsten die de ‘zwarte trui’, de allerlaatste in het klassement van de Giro d’Italia, “won” in 1951. In deze jaren betekende de allerlaatste zijn in de Giro d’Italia dat je heel wat publiciteit haalde in de kranten voor de sponsor en de contracten. Maar Pinarello was geen sukkelaar, integendeel, hij behaalde in zijn carrière ook heel wat mooie ereplaatsen: 2e in Milano-Modena in 1951 en 2e in Milano-Torino in 1951.

Toch was hij de laatste die de zwarte trui heeft gewonnen, al was ze pas in 1946 geïntroduceerd. De trui leverde immers zoveel publiciteit op (te vergelijken met de rode lantaarn in de Ronde van Frankrijk) dat veel renners tot fraude overgingen om ze in hun bezit te krijgen.

Een jaar na het behalen van die zwarte trui had zijn ploeg er niet minder dan 100.000 lire voor over om hem te overhalen thuis te blijven uit de Giro, zodat een jonge renner, die zopas was ontslagen door het team van Fausto Coppi, zijn plaats zou kunnen innemen. Pinarello realiseerde zich dat zijn beste dagen als wielrenner erop zaten, incasseerde het geld en investeerde het in een fietsenwinkel. Hij werd een uitstekend zakenman, eigenaar van het bekende fietsenmerk met zijn naam, het eerste fietsenmerk dat fietsen “op maat” afleverde. Het was dan ook als fietsenfabrikant dat hij echt naam en faam maakte in de wielerwereld.

De eerste renner die op een Pinarello-fiets een opmerkelijk resultaat behaalde, was Guido De Rosso in de Ronde van de Toekomst 1961. Maar dat was pas het begin want later zou maar liefst elf keer een renner de Tour de France winnen op een Pinarello, met name:
Pedro Delgado (1988)
Miguel Indurain (1991-1995)
Bjarne Riis (1996)
Jan Ullrich (1997)
Oscar Pereiro (2006)
Bradley Wiggins (2012)
Chris Froome (2013)

In het geval van Bjarne Riis herinneren we ons echter allemaal hoe hij na pech in de afsluitende tijdrit zijn futuristisch model in de gracht keeperde. Dat zal wel de donkerste bladzijde geweest zijn uit het leven van Giovanni Pinarello…

Ronny De Schepper

Bronnen: sporza.be, Lidewey van Noord (Pellegrina) en Antonio Giancane (de Wielersite)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.