Tien jaar geleden hoorde ik op Klara iets van The King’s Consort (bovenstaande foto) en daarbij merkte de presentator (of is dat op Klara ook een “disc-jockey”?) op dat Robert King binnenkort opnieuw zou vrij komen na een gevangenisstraf van twee jaar. Daar moest ik het fijne van weten natuurlijk en, jawel, op de Engelse Wikipedia kan men lezen dat King veroordeeld is voor “sexually abusing minors”. Ik moet toegeven dat hier heel wat minder ruchtbaarheid aan is gegeven dan in het geval van zijn “collega” in de populaire sector, de heer Gary Glitter. Zonder Glitter te willen goedpraten, vind ik dan ook dat hier twee maten en twee gewichten worden gehanteerd. In de pre-Dutroux-tijden besteedde zelfs een ernstig tijdschrift als “Jeugd en Samenleving” aandacht aan pedofilie. Zoals gewoonlijk (ik bedoel: ik recenseerde haast iedere aflevering van dit interessante tijdschrift) heb ik daar dan ook aandacht aan besteed in De Rode Vaan.

Begin 1983 organiseerde de groep Stiekum, info- en actiegroep ter detaboeëring van de kinder- en pedoseksualiteit, een filmfestival in Gent. Vijftien jaar later, na de affaire Dutroux, zou zoiets totaal ondenkbaar zijn, maar ook toen vormde het reeds een aanleiding voor kinderlievend Vlaanderen (VMO, Voorpost, Were Di en andere Pro Vita’s) om op straat te komen. Gelukkig bleef het bij wat burengerucht en de negatieve invloed op de opkomst die door Stiekum werd gevreesd is zéker goedgemaakt door de extra-reclame die de manifestatie hierdoor kreeg. Overigens was het sop de kool niet waard: “Menuet” en “La femme enfant” zijn niet onaardige, maar toch gewone bioscoopfilms en de met veel brio aangekondigde Japanse experimentele kortfilm “Emperor Tomato Ketchup” ging af als een gieter.
Interessanter vanuit dat opzicht is dan ook het nieuwe themanummer in de Nederlandse reeks “Jeugd en Samenleving”. Inderdaad, volgens ons moet kinderseksualiteit zeker bespreekbaar zijn, maar in relatie tot volwassenen blijft het toch een “gevaarlijk terrein”, vooral omdat er tot nu toe zeer weinig empirisch onderzoek over is gebeurd.
Van een autoriteit als Theo Sandfort valt het ons dan ook tegen dat die zich bijvoorbeeld beperkt tot het interviewen van twee willekeurig gekozen meisjes die een verhouding hebben met een oudere man. Bovendien betreft het enerzijds werkelijk een kind (zes jaar) en anderzijds een tiener van veertien jaar. Kan men dat zo maar naast elkaar plaatsen? Mag men trouwens heteropedofilie en homopedofilie onder één hoedje vangen? En wat gezegd van het alweer opduikende verwarrende onderscheid tussen pedofilie en pedoseksualiteit, als dit in het homofilie/homoseksualiteit-debat reeds lang achterhaald is?
Hetzelfde gebrek aan wetenschappelijke ernst (alle voetnoten ten spijt) kan men Guus van der Veer aanwrijven die bij een aantal leeftijdsgenoten naar hun jeugdherinneringen ging vissen. Theo Sandfort herpakt zich gelukkig met de gesprekken die hij voerde met inrichtingwerkers over erotische momenten in het werken met kinderen, niet omdat de aanpak “wetenschappelijker” zou zijn, maar op zijn minst wordt hier een nieuwe bron aangeboord. Ook de bijdrage van Frits Wafelbakker over de grens tussen seksueel contact en seksueel misbruik is zeer waardevol (vooral de items pornografie, prostitutie en seksuele verwaarlozing).
Maar het opmerkelijkste was het artikel van Ada Schillemans over Vrouwen tegen Pedofilie. Alhoewel zij zich heftig afzet tegen de voortrekster van deze beweging, Alice Schwarzer, legt zij toch de vinger op de wonde als zij stelt dat “een pedofiele verhouding (…) niet emanciperend (is), het kind is voor de volwassene alleen aantrekkelijk zolang als het een kind is, het kind moet dus klein blijven.”
Kinderseksualiteit als zodanig ligt voor ons veel minder problematisch, zij het dat wij soms de indruk hebben dat het in boeken voor vooral jonge kinderen wat geforceerd overkomt.

Referentie
Ronny De Schepper, Voorzichtige verkenningen op gevaarlijk terrein, De Rode Vaan nr.13 van 1983

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.