“Blijf kijken naar de Bretagne Classic!” zei Michel Wuyts vanuit de Vuelta. “Ik kan u verzekeren: het wordt spannend!” Dan liet hij het onderwerp een paar minuten rusten en dan voegde hij eraan toe: “Sep Vanmarcke (links op bovenstaande foto van Jean-Pierre Verstraete) wint vóór Tiesj Benoot.” Weg spanning, weg suspens uiteraard. Bedankt, Michel!

Als belofte maakte Kortrijkzaan Vanmarcke deel uit van het continentale Jong Vlaanderen-Bauknecht. Op 1 augustus 2009 werd hem een profcontract aangeboden door Topsport Vlaanderen-Mercator. Een dag na het tekenen van zijn eerste profcontract werd hij al achtste in een massaspurt in de Sparkassen Giro, gewonnen door Mark Cavendish. Later dat jaar volgden nog enkele mooie ereplaatsen, zoals een zesde plaats in het Kampioenschap van Vlaanderen en deelname aan het wereldkampioenschap voor beloften.
Na een goed winterseizoen 2009-2010 reed de 21-jarige renner een sterk voorjaar met onder andere een derde plaats in de Ronde van het Groene Hart en een tweede plaats in Gent-Wevelgem. Later in 2010 volgden nog dichte ereplaatsen in Paris-Camembert, de Vierdaagse van Duinkerke, de Eneco Tour, de Grand Prix de Wallonie, het Circuit Franco-Belge en Paris-Tours.
In 2011 ging hij rijden voor World Tour-ploeg Team Garmin-Cervélo. In 2012 volgde dan de grote doorbraak met de Omloop Het Nieuwsblad als eerste overwinning bij de profs. In de straten van Gent versloeg hij Boonen en Flecha in de spurt.
In 2013 maakt hij zijn overstap naar de opvolger van de Rabobankploeg, Blanco Pro Cycling. Voor deze ploeg behaalde hij een tweede plaats in Parijs-Roubaix 2013. Hij reed samen met Fabian Cancellara naar de streep op de wielerbaan van Roubaix, waar de Zwitser hem in de sprint versloeg. In het najaar zette hij wél de Grote Prijs Impanis-Van Petegem naar zijn hand.
In 2014 was Vanmarcke meermaals de man op de vierde plaats (Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem en in Paris-Roubaix). Hij behaalde de derde plaats in de Ronde van Vlaanderen; hij moest alleen Fabian Cancellara en Greg Van Avermaet voor laten.
2015 was wat minder, maar toch werd hij nog vijfde in de Omloop Het Nieuwsblad en zesde in Gent-Wevelgem. In 2016 werd hij tweede in Gent-Wevelgem, derde in de Ronde van Vlaanderen en vierde in Parijs-Roubaix. In 2017 was hij derde in de Omloop Het Nieuwsblad en tweede in het Belgisch kampioenschap, nipt geklopt door Oliver Naesen.

In 2019 zette hij de eerste etappe van de Franse rittenkoers Tour du Haut Var naar zijn hand. Hij sprintte sneller dan de Fransman Julien El Fares (Delko Marseille) en de Italiaan Giulio Ciccone (Trek-Segafredo). Voor onze 30-jarige landgenoot van EF Education First was het de eerste overwinning sinds juni 2016. Toen won hij een etappe en het eindklassement van de Ster ZLM Toer. (Met dank aan Wikipedia en Erik Westerlinck voor onderstaande foto’s)

Sep Van Marcke
82 Vanmarcke Sep
RVV 2018 (221)
Ine Beyens in gesprek met Sep Vanmarcke bij de start van de E3-Prijs 2023 (foto Jean-Pierre Verstraete)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.