Het is vandaag al 25 jaar geleden dat de Noord-Franse wielrenner Edouard Delberghe is overleden.

96 edouard delbergheEdouard Delberghe was vooral een helper, eerst vier jaar bij Helyett-Leroux, de ploeg van Jacques Anquetil, daarna zes jaar bij Pelforth-Sauvage-Lejeune, het team van Jan Janssen. Oorspronkelijk was Henri Anglade hier echter de kopman en het is wellicht op vraag van Anglade dat Delberghe bij het team is gekomen, want in 1961 maakte hij ook een jaar deel uit van diens Liberia-ploeg. In 1969 bolde hij nog een jaar uit bij Sonolor-Lejeune, wellicht op vraag van Bernard Guyot, die hij bij Pelforth had leren kennen.

15 edouard delberghe


Toch was Delberghe méér dan een helper. Zo nam hij acht keer deel aan de Ronde van Frankrijk en bereikte telkens de eindmeet. Bij zijn debuut in 1958 eindigde hij zelfs dertien. Velen zouden willen tekenen voor zo’n debuut! In de Ronde van Italië van 1960 werd hij zelfs negende en in Parijs-Nice 1961 werd hij tiende.
Verder won hij ritten in de Ronde van Romandië, de Midi Libre en de Grand Prix van Fourmies, alle drie wedstrijden waarin hij in het eindklassement tweede of derde werd. Hij nam ook tweemaal deel aan Bordeaux-Parijs: in 1963 werd hij vijfde en in 1964 zesde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.