Volgens On this day is het vandaag precies honderd jaar geleden dat John Reed de Amerikaanse communistische partij heeft gesticht. Ik vraag me af of die nog altijd bestaat? (*)

John Reed (1887-1920) is een Amerikaan wiens lichaam opgebaard ligt in het Kremlin van Moscou. Dat moet dan toch wel een bijzonder iemand zijn.

Reed werd geboren in Portland en studeerde af aan de Harvard-universiteit in 1910. Hij werd bekend als journalist met sympathie voor de vakbeweging, rechten voor arbeiders en stakingen. Hij trok naar Mexico om daar de Mexicaanse Revolutie aan de zijde van Pancho Villa te volgen en te verslaan en gaf er het boek Insurgent Mexico over uit. Later trok hij naar Europa om daar de Eerste Wereldoorlog te verslaan. In 1917 bevond hij zich in Rusland, tijdens het uitbreken van de Russische Revolutie. Hij was sterk onder de indruk van de Russische Revolutie en Vladimir Lenin. Zijn reportage over de Russische Revolutie, Ten days that shook the world, met een woord vooraf van Lenin, werd in 1926 uitgegeven door de Britse communistische partij en later vele malen herdrukt en in veel talen vertaald, in het Nederlands als Tien dagen die de wereld deden wankelen. Het werd in 1981 verfilmd door Warren Beatty als Reds.

Reed keerde terug naar de Verenigde Staten waar hij zich aansloot – aldus Wikipedia, dus helemaal geen sprake van oprichting – bij de Communistische Arbeiderspartij, een van de twee partijen in de Verenigde Staten die erkenning wilde van de Komintern. In 1920 keerde hij daarom terug naar Moskou om steun te krijgen van de Komintern. Aldaar liep hij tyfus op, waaraan hij overleed op 19 oktober (mijn latere verjaardag). Hij ligt begraven in de necropolis van het Kremlin. Hij wordt gezien als het prototype van the fellow traveller.

(*) Op Wikipedia vindt men een overzicht van de voorzitters en ondervoorzitters tot en met 1984. Op dat moment was de bekende zwarte militante Angela Davis trouwens de ondervoorzitter. De partij haalde op dat moment nog amper 36.386 (0,04%)! Het “hoogtepunt” lag in 1932 met 103.307 stemmen, maar zelfs toen vertegenwoordigde dit slechts 0,26%. Er bestaat wel nog altijd een website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.