Het is vandaag zestig jaar geleden dat The Casbah, de club van de ouders van Pete Best, de eerste drummer van The Beatles, werd geopend.

De club was gelegen in de straat Hayman’s Green en gevestigd in de kelder van een mooi victoriaans landhuis, waardoor men plaats kon bieden aan wel 300 bezoekers.
De club opende op 29 augustus 1959. Het Les Stewart Quartet, waarbij George Harrison speelde, zou de huisband worden. Maar een week voor hun debuut kwam er ruzie en viel de band uit elkaar.
George kende echter twee vrienden, John Lennon en Paul McCartney, die wel voor vervanging wilden zorgen. En zo speelden The Quarry Men, met John, Paul, George en Ken Brown (ritmegitarist van het Les Stewart Quartet), maar zonder drummer, op de openingsavond van The Casbah (zie foto). Het optreden overtrof ruimschoots de verwachtingen van Mona Best (moeder van) en zij beloofde hen elke zaterdagavond te mogen optreden. Hetgeen ze zeven keer deden. De zevende keer liep het mis, wegens ziekte van Ken Brown, en kregen de overige drie ruzie met Mona Best en Ken Brown.
Ken Brown richtte daarna zijn eigen band op, The Blackjacks, waarbij ook Pete Best, die maar net met drummen begonnen was, werd opgenomen.
Eén jaar later werd Pete Best aangezocht lid te worden van The Beatles. En op 16 augustus vertrokken The Beatles, met Pete Best én Stuart Sutcliffe, naar Hamburg.

André De Rop


Bron: Bob Spitz: “The Beatles. De biografie.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.