Het is weer tijd om iemand aan de vergetelheid te onttrekken. Wie kent er nog: “Dedju, dedju, de Kwaremont ligt open!”? Ik vrees dat je al van mijn leeftijd moet zijn (bijna zeventig dus) om je dit nog te herinneren. Daarom vandaag eer aan de West-Vlaamse komiek Gerard Vermeersch, die 45 jaar geleden veel te vroeg van ons heenging.

Gerard Vermeersch zou net als zijn broer in de zaak thuis in Ieper kleermaker worden, maar begon al gauw met amateurtoneel. Op dertigjarige leeftijd trok hij naar het Koninklijk Conservatorium in Gent. Daarna ging hij les geven, hij gaf voordracht in verschillende academies en dictie in verschillende scholen. Op het einde van zijn leven gaf hij voordracht in het conservatorium in Gent.

Daarnaast was hij veelvuldig actief in de kunstwereld; hij was acteur in theater, op tv en in film, hij schilderde, schreef, regisseerde ook voor theater. Hij werd achter vooral bekend door zijn humoristische werken op radio en als cabaretier. Eén van zijn populaire sketches was de Avelgem-conference, waarvan de woorden “Avelgem… dedju dedju” en “de Kwaremont ligt open” hopelijk nog steeds bekend zijn. Ook zeer bekend is “Ik bouw een huis”, waaruit vooral de “loodgieter” nog bij velen in het geheugen zit (maar dat is zelfs bij mij al niet meer het geval). Gerard Vermeersch stierf op 51-jarige leeftijd. De doodsoorzaak heb ik niet kunnen achterhalen. (Wikipedia)

2 gedachtes over “Gerard Vermeersch (1923-1974)

  1. In juni (2019) hebben twee leerlingen van 15 jaar van de Muziekacademie Veurne “Weeuwsnitje”
    van Gerard Vermeersch voorgedragen tijdens hun openbaar examen “Woord” in de zaal OTO in Oostduinkerke. Het publiek heeft heel erg genoten van hun optreden!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.