De Engelse gitarist Alan Parker viert vandaag zijn 75ste verjaardag. Alan Parker? Wie is dat nu weer? zal je zeggen en, inderdaad, het is zeker niet op basis van bijgevoegde elpee uit 1972 dat ik hem hier vermeld (ikzelf ken ze niet, maar ik baseer me op wat Jonathan Bogart erover schrijft). Maar als hij dan individueel te weinig persoonlijkheid mocht hebben om een eigen carrière op te bouwen, dan is hij toch van belang geweest in de popgeschiedenis omdat hij een aantal indrukwekkende gitaarsolo’s op zijn actief heeft.

Vooral dan die van “The hurdy gurdy man” van Donovan, door velen ten onrechte aan Jeff Beck of Jimmy Page toegeschreven, maar het geeft zo’n beetje aan over welk niveau we hier schrijven. Hij is ook de man die we horen, telkens we “Top of the Pops” opzetten, want die versie van “Whole lotta love” wordt door hem ingespeeld. Ik weet echter niet of dit tegelijk ook de versie van CCS is, dan wel of op deze versie Alexis Korner de gitaarsolo speelt. Verder speelde Parker nog op het schitterende “No regrets” van The Walker Brothers en op platen van David Bowie en Serge Gainsbourg (jammer genoeg wordt er op Wikipedia niet bijgezegd over welke plaat we het dan hebben). De enige keer dat hij toch min of meer deel uitmaakte van een groep, was bij Blue Mink. En verder is hij zowat de vaste gitarist van Mike Batt, wat niet echt mag verwonderen, want Parker heeft een klassieke opleiding gehad. Zijn leermeester was zelfs niemand minder dan Julian Bream!

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Alan Parker wordt 75…

 1. Hier is ook Parker aan het woord over zijn bijdrage aan “Rebel Rebel” van
  Bowie:
  This song was created in a spate of spontaneous inception. Alan Parker, the guitarist on “1984,” recalled to Uncut magazine: “He (Bowie) said, ‘I’ve got this list and it’s a bit Rolling Stonesy – I just want to piss Mick off a bit.'”

  “I spent about three quarters of an hour to an hour with him working on the guitar riff – he had it almost there, but not quite,” Parker continued. “We got it there, and he said, ‘Oh, we’d better do the middle…’ So he wrote something for the middle, put that in. Then he went off and sorted some lyrics. And that was us done.”

  Geliked door 1 persoon

 2. De platen van Bowie en Gainsbourg waarvoor Alan Parker zijn bijdrage leverde waren respectievelijk Diamond Dogs en Histoire de Melody Nelson.
  De Pop of the Pos versie van Whole lotta love is wel degelijk van CCS en Parker maakte toen deel uit van die formatie.
  Ook speelde hij gitaar op Kate Bush’s Saxophone Song. Parker fungeerde als studiomuzikant voor een pleiade aan sterren: Frank Sinatra, Cat Stevens, Joe Cocker, Ella Fitzgerald, Sony and Cher, Dave Clark Five, The Bay City Rollers en de reeds genoemde Walker Brothers en Donovan.
  Parker was ook de initiatiefnemer om de groep Blue Mink te stichten waar ook Herbie Flowers bij meespeelde en de “session elite” zangers Madeline Bell en Roger Cook.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.