De plaat van de week is «Crache ton venin» van de Franse New wave – groep Téléphone.

De Franse New Wave is nog veel sterker door de oude rock’n’roll beïnvloed dan de oorspronkelijke stroming in de VS en Engeland. Daarom is deze groep wel een aanrader. Er is echter wel een maar. Ondanks dat de teksten wel degelijk in het Frans zijn, klinkt deze groep zo Angelsaksisch als maar kan. In Frankrijk levert hen schitterende kritieken op, omdat de Angelsaksische “scene” daar helemaal niet zo bekend is als bij ons. Voor Vlaamse oortjes zal deze groep dan ook overkomen als een kopie van diverse Engelse of Amerikaanse groepen.
De groep is opgebouwd rond zanger-componist Jean-Louis Aubert en naast de obligate drummer en sologitarist, is er ook nog een meisje (Corinne) aan de bas. Maar, zoals de originele hoes aangeeft, dit mag er, geen fluit mee te maken hebben… Téléphone is een groep uit Parijs, ontstaan in studentenmilieus en als dusdanig ook maatschappijkritisch. In hun beginperiode speelden ze vooral op stakingen e.d. (ook op straat) en deelden ze pamfletten uit tijdens hun optredens. Nu kleven ze vooral het imago “anti-intellectueel” aan (een gevolg van de punkrage), wat mij ambeteert, want ook ik heb een hekel aan intellectualistische snobs, maar domheid etaleren als het ultima thule is niet alleen dwaas, maar ook erg gevaarlijk (“Wir haben es nicht gewusst“).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.