Het is al vijf jaar geleden dat de Oost-Vlaamse veldrijder Roger De Clercq, de oudere broer van René en dus ook de oom van Mario, is overleden.

14 roger de clercq

Ik kan me niet herinneren dat dit destijds het nieuws heeft gehaald en dat is toch wel een grove onrechtvaardigheid, want Roger De Clercq was ten tijde van Firmin Van Kerrebroeck toch wel een zeer succesvol cyclocrosser, ook al bleef, net zoals in het geval van Van Kerrebroeck, het internationale succes uit. In vergelijking met de latere successen van Erik De Vlaeminck, Roland Liboton en andere Sven Nyssen valt dat dan misschien wat magertjes uit, maar in zijn tijd behoorde De Clercq toch tot de absolute top!

28 roger de clercqRoger De Clercq was prof van 1954 tot 1968. In die periode boekte hij niet minder dan 86 overwinningen. In zijn beste jaar 1959 behaalde hij twintig zeges. In 1956 en in 1960 won hij twaalf keer.
De Clercq was driemaal Belgisch kampioen veldrijden: in 1960 in Everbeek, in 1962 in Vonêche en in 1964 in Barvaux-sur-Ourthe. In 1964 behaalde hij ook zilver op het wereldkampioenschap in Overboelare. De Italiaan Renato Longo hield hem helaas van een thuiszege. In 1969 werd hij dan uiteindelijk toch nog wereldkampioen veldrijden… maar dan wel bij de masters. Helaas weet ik niet waar die wedstrijd plaatsvond en wie er verder nog op het podium stond b.v.

2 gedachtes over “Roger De Clercq (1930-2014)

  1. Ik heb jarenlang, van 1967 tot 1975, met een van de fietssturen van Roger rondgefietst. Tweedehands gekocht van hem voor 50 frank. Roger baatte nl. bij ons in de buurt in Lede een fietsenhandel, annex stovenwinkel uit. Nadien werd hij ook nog onze gasflessenleverancier. Een zeer aimabel man, altijd in voor een leuke babbel… en hij had verstand van fietsen repareren.
    Dat de gemeente Lede later nooit iets voor deze inwoner heeft gedaan, heeft er zeker toe bijgedragen dat hij in de vergetelheid raakte. De naam van René bleef men noemen i.v.m. met Mario, maar Roger was in mijn jeugd onze held, en vast en zeker een grotere renner dan René.
    Dat Roger in Lede nooit top behandeld werd zal vermoedelijk ook te maken hebben met de aanwezigheid van die andere renner Frans Melkenbeeck, die o.a. deelnam aan de uitputtingskoers (meer dan 500 km) Bordeaux-Parijs, ook verschillende keren Parijs-Roubaix en Rondes van Vlaanderen (ooit tweede) reed.
    Op het einde fietste hij voor IJsboerke, en nadien reed hij nog jarenlang rond met ijs, van IJsboerke juist… Hij woont op amper 1 km van Lucien V.I., en zo zouden we uren kunnen doorgaan…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.