Na “Als mijn gitaar mij helpt” kampte Johan blijkbaar met een gebrek aan materiaal, waardoor hij zich in 1979 niet alleen tot een single moest beperken, maar het betreft dan nog twee Brusselse “traditionals”: “Rue des Bouchers” en “P’tits oiseaux”. Toch is het een stevige aanrader geworden omdat Johan naast zijn eigen getalenteerde begeleiders nog de steun heeft gekregen van het crème de la crème van de Vlaamse pop zoals Jean Blaute, Roland en Big Bill. Op de Lokerse Feesten liet hij zich zelfs “begeleiden” door ouwe gabber Raymond Van het Groenewoud.

In De Rode Vaan schreef ik hierover het volgende: Toen we Johan Verminnen gingen opzoeken op de Lokerse Feesten om nog even te praten over het Feest van de Rode Vaan, deed hij me denken aan zijn eigen lied over een bokser. Inderdaad, zoals de hese Verminnen te keer ging tegen een publiek dat duidelijk niet voor hem maar voor zijn ‘begeleider’ Raymond van het Groenewoud gekomen was, kreeg ik vooral de indruk van een kemphaan, een vechter die graag tegen een uitdaging optornt. Hij kon nauwelijks nog spreken na vier opeenvolgende optredens, de belichting liet af en toe verstek gaan en op de koop toe speelden kinderen hinderlijk voor zijn voeten op het podium, maar Johan gaf er toch een prestatie met spankracht weg. Zo heb ik hem steeds gemogen. Ik zal niet ontkennen dat ik niet ondersteboven ben van hem, zoals ik dat bijvoorbeeld wel van Raymond ben, maar twee dingen heb ik hem steeds toegeschreven: zijn talent en zijn wilskracht.
Het talent van Verminnen schuilt vooral in zijn stem. Dat er in Vlaanderen geen tweede, negroïde stem is als de zijne, is misschien wat overroepen, vooral omdat een West-Vlaming eens op een single erin geslaagd is om de kopers te bedotten (wie echter hoed luisterde, kon goren dat het gier een West-Vlaming betrof). Het is tegelijk echter ook zijn zwakke punt. Johan beklemtoont zo erg zijn woorden – ook totaal onbelangrijke lidwoorden en voornaamwoorden – dat het soms zelfs een beetje lachwekkend wordt en gemakkelijk parodieerbaar. Misschien is het ook die kracht die hem daarbij parten speelt.
Er wordt gezegd dat als er één Vlaming is die geschapen is om nummmers van Brecht te zingen dat het dan Johan zou zijn. Inderdaad, maar precies het vocaliseren van Brecht-teksten vertoont dezelfde wolfijzers en schietgeweren. Idem voor Brel, waarvoor we alweer Johan als mogelijke excellente vertolker moeten aanstippen.
Als Verminnen immers de overtrokken sentimenten bovenhaalt, de stukgereten harten, de platgetrapte tenen, dan is hij een kei. Neem nu zo’n simpel (relatief oud) lied als Mijn broer en ik. Aangrijpend klinkt dat. Johan is een brok jeugdsentiment (hij ziet er nog steeds even jong uit als bij zijn mooie-glimlach-debuut, herinner u de uitspraak van Toon Hermans) en alhoewel er pathos in zijn stem klinkt, is het toch geen valse pathetiek. Als hij dan zingt:
Die jongen van rechtover
hield van Beatles, ik van Stones;
de pick-up was een trooster,
Donovan zong mooi.
Dylan bracht wat hoop mee,
vertaalde Boudewijn De Groot,
maar de bom wou maar niet vallen
en de wereld ging niet dood.”

Dan ga je zelf ook net niet dood van heimwee.” (*)

Ronny De Schepper

(*) Confrater Eddy De Winter baseerde zich met mijn toestemming duidelijk op deze tekst toen hij in Le Drapeau Rouge schreef: “Le public francophone le connaît déjà, puisque le fait d’être Flamand n’a pas empêché Johan Verminnen de se distinguer lors d’un Festival de la chanson française à Spa. (…) Certains, il est vrai, n’apprécient guère cette façon de chanter qui accentue avec force tous les mots, y compris ceux qui n’ont aucune importance. Sans doute cette voix pathétique a-t-elle parfois quelque chose d’irritant, voire de risible. Elle n’empêche cependant pas une réelle sensibilité. N’a-t-on pas dit que si un Flamand était fait pour chanter Brecht, ce serait Johan Verminnen?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.