Vandaag is het al dertig jaar geleden dat de Nederlandse hardrijder Bert Oosterbosch is gestorven aan een hartstilstand. Ik herinner me nog goed dat ik enkele dagen daarna zijn vroeger ploegmaat Eddy Planckaert ging interviewen. Na door ziekte een vroegtijdig einde aan zijn profcarrière te hebben moeten stellen, was Oosterbosch opnieuw aan een loopbaan bij de amateurs begonnen. Hij had zelfs al een wedstrijd gewonnen. Tegen Planckaert merkte ik op dat Oosterbosch de zoveelste renner was die nog aan de 100km ploegentijdrit voor liefhebbers had deelgenomen, die aan een hartstilstand overleed (*). “Daar heb ik nog niet over nagedacht. Maar gezond kan 100km tijdrijden per ploeg zeker niet zijn,” antwoordde Eddy.

93 bert oosterbosch

Bert Oosterbosch was zowel succesvol op de baan als op de weg. In 1979 werd hij prof bij de TI-Raleigh ploeg van Peter Post. Dat jaar werd hij in Amsterdam wereldkampioen achtervolging. In de finale versloeg hij verrassend Francesco Moser. Op dit onderdeel was hij ook drie keer Nederlands kampioen.
Als wegrenner was Oosterbosch vooral succesvol in tijdritten; 14 maal won hij de proloog van een meerdaagse wedstrijd. Hij deed driemaal mee aan de Ronde van Frankrijk en won drie etappes. Zijn zege in Bordeaux in 1983 was de honderdste Nederlandse etappeoverwinning. Op de meet klopte hij toen Hennie Kuiper.
Tijdens zijn carrière kreeg Oosterbosch last van zijn gezondheid. Twee keer werd hij getroffen door een hersenvliesontsteking en in 1988 door een knieblessure. Daardoor moest hij zijn wielerloopbaan beëindigen. Een jaar later maakte hij zijn rentree als amateur. Op 13 augustus 1989 won hij een koers in Bladel. Vijf dagen later overleed hij in zijn slaap, tweeëndertig jaar oud, na een acute hartstilstand. (Wikipedia)

(*) In 1978 werd hij wereldkampioen ploegentijdrit in Keulen samen met Jan van Houwelingen, Bart van Est en Guus Bierings. Zie bovenstaande foto. Bert is de roodharige.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.