Zoek niet naar Niki Terpstra in de eindstand van de Eneco Tour. De Nederlander werd uit de uitslag geschrapt na een robbertje vechten met Maarten Wynants. Terpstra reageerde eerst scherp (“Door iemand als Wynants laat ik me niet opzij duwen”), maar kwam nadien tot inkeer (“Ik was mezelf niet”).

Op het moment dat de Belkin-ploeg tempo maakte aan kop van het peloton, mengde Terpstra zich in de debatten. Hij probeerde de groene formatie af te stoppen, waarna Wynants en Terpstra onvriendelijk met elkaar in aanraking kwamen. Terpstra gaf Wynants (Belkin) een kwak met zijn elleboog. Wynants reageerde op dezelfde manier, waarna Terpstra nog een duw gaf.
“Zulke zaken kunnen echt niet”, zei UCI-commissaris Luc Geysen. “Tijdens de race zelf hadden we niks opgemerkt, maar toen we ervan hoorden, hebben we de beelden opgevraagd.” Wynants kwam er vanaf met een tijdstraf en een boete van 200 Zwitserse francs. Niki Terpstra kreeg dezelfde boete en werd bovendien gediskwalificeerd.
“Ik heb hem alleen wat tegengehouden”, vergoelijkte Terpstra aanvankelijk zijn daden nog. “Door iemand als Wynants laat ik me niet opzij duwen. Hij duwt me weg en ik geef een tikje terug. Het zag er spectaculairder uit dan het was.”
Voor Wynants was het incident na de race afgesloten. “Niki doet dat soort dingen wel vaker. Morgen zijn we het weer vergeten.” Terpstra daarentegen wou aanvankelijk geen excuses aanbieden. “Ik zeg niets meer tegen hem. Het is nogal een jankerd.”
Een paar uur na de wedstrijd trok Niki Terpstra dan toch het boetekleed aan. “Ik heb spijt van mijn actie. Ik wil mijn excuses aanbieden aan Maarten Wynants en Belkin, want ik heb hem en de andere renners in gevaar gebracht.”
“Ik bied ook mijn excuses aan aan mijn ploegmaats, want ze hebben hard gewerkt voor mij en door die domme actie was dat uiteindelijk voor niets. Ik vocht voor mijn zevende plaats in de eindstand en ging daarin iets te ver.”
“Iedereen weet dat ik een renner ben met veel charisma, maar dat mag niet veranderen in gedrag dat anderen kan schaden. Het is voor mij een belangrijke les om met dit soort situaties om te gaan.”

“Laten we het maar een koersincident noemen,” kijkt Wynants terug. “Dit hoort erbij. Van Terpstra is bekend dat hij dit soort dingen doet. Maar ik laat me niet van mijn plek afduwen,” geeft hij aan.
Wynants wil het hoofdstuk zo snel mogelijk afsluiten. “Ik vind het niet nodig om hem daar nog over te spreken. Voor mij is het geen ding.”

(Met dank aan Jan De Smet en Stephen Flockhart)

Een gedachte over “Vijf jaar geleden: Niki Terpstra uit Eneco Tour geschrapt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.