De Amerikaanse acteur Peter Fonda, die vooral bekendheid verwierf met zijn rol in de cultfilm ‘Easy Rider’ uit 1969, is vrijdagochtend thuis in Los Angeles op 79-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker . Hij was de zoon van Henry Fonda, de broer van Jane Fonda en de vader van Bridget Fonda.

Fonda werd in 1969 bekend nadat hij na jarenlang leuren met het scenario voor een film over twee bikers die door de VS scheuren en niet veel meer doen dan high worden en meisjes versieren, geschreven samen met Dennis Hopper, eindelijk groen licht kreeg om Easy rider te maken.

Hopper en Fonda schraapten een budget van 400.000 dollar bijeen, en kregen carte blanche van de studiobonzen. Het resultaat zou zestig miljoen dollar opbrengen, in die tijd een fortuin. Het duo, dat zelf acteerde in de film naast Jack Nicholson, werd een icoon van de tegencultuur.

Hoewel hij altijd is blijven acteren, beleefde Fonda rond de eeuwwisseling een tweede jeugd, met films als Ulee’s gold (1997) en The limey (2000). Die eerste, waarin Fonda een Vietnamveteraan speelt die imker is geworden, leverde hem zelf een tweede Oscarnominatie en een Golden Globe op. Hij won ook een Golden Globe voor zijn vertolking in de televisieserie The passion of Ayn Rand (1999). (De Standaard)

(Met dank aan Raymond Thielens)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.