Veertig jaar geleden ging Apocalypse Now, een film van Francis Ford Coppola met in de hoofdrollen Martin SheenRobert DuvallDennis Hopper en Marlon Brando in première.

Apocalypse Now is losjes gebaseerd op het boek Heart of Darkness van de Pools/Britse schrijver Joseph Conrad, maar speelt zich af niet in Congo, zoals in het boek, maar in Vietnam en Cambodja ten tijde van de Vietnamoorlog. De film zelf werd opgenomen op de Filipijnen

De film handelt over de strijd tussen Goed en Kwaad in het diepste binnenste van elk individu en dat dus tegen de achtergrond van de Vietnamoorlog. De regisseur behandelt klassieke thema’s als menselijke overmoed (hybris) en loutering (catharsis), maar ook zin en onzin van oorlog en drugsgebruik. De film begint als een nuchtere en realistische oorlogsfilm, maar gaat geleidelijk aan over in een surrealistisch verhaal van zelfontdekking.

In 2001 werd de film aangevuld met tot dan toe ongebruikt oorspronkelijk beeldmateriaal en gemonteerd tot de versie die Coppola oorspronkelijk voor ogen had gestaan. Onder andere is een scène toegevoegd over een Franse aristocratische familie, die er nog een soort privékolonie op na houdt. Deze ongeveer een uur langere versie verscheen onder de titel Apocalypse Now Redux. Deze film ging in mei 2001 in première op het Filmfestival van Cannes. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.