De Bulgaars-Franse zangeres Sylvie Vartan viert vandaag haar 75ste verjaardag…

Sylvie Vartan is nog maar pas geboren als het Rode Leger Bulgarije binnenvalt en hun huis wordt opgeëist. De familie verhuist dan maar noodgedwongen naar Sofia. Het spreekt vanzelf dat het nooit meer goed komt tussen de familie Vartan (het is merkwaardig genoeg haar echte familienaam) en het communistische bewind. Aangezien vader Vartan voor een elektriciteitsfirma werkt die banden heeft met een Franse zusterfirma en hij bovendien ook persattaché is van de Franse ambassade, ligt het voor de hand dat in december 1952 de familie naar Frankrijk trekt.
In Bulgarije had Sylvie als zesjarige reeds in een film gespeeld, waardoor ze naar eigen zeggen de smaak voor optreden voor goed te pakken heeft. Ze heeft er dan ook helemaal geen bezwaar tegen als ze door de bekende producer Daniel Filipacchi gevraagd wordt om in te springen voor een duet met ene Frankie Jordan, omdat de zangeres niet is komen opdagen. Later in het jaar brengt ze een eigen single uit (“Quand le film est triste”) en mag ze in het voorprogramma van Gilbert Bécaud. Nog een jaar later gaat ze op tournée met Johnny Hallyday. Zij worden al snel hét koppel van de jaren zestig in Frankrijk.

36


Van 16 januari tot 4 februari 1964 staat ze in L’Olympia op dezelfde affiche als Trini Lopez en The Beatles. Ik merk nu pas dat ook Pierre Vassiliu (1937-2014) daarbij was. Dat is wel heel jammer, want die Vassiliu is jaren later nog te gast geweest op het Feest van De Rode Vaan, of eigenlijk moet ik in zijn geval zeggen: la Fête du Drapeau Rouge, want ik had totaal geen belangstelling voor de man en ik mag met recht en rede veronderstellen dat dit ook bij mijn lezers het geval was. Had ik dat dus toen al geweten dan had ik hem kunnen vragen wat daar nu van aan was, er wordt namelijk verteld dat de optredens van The Beatles in Parijs bijlange na niet zo succesrijk waren als in de rest van de wereld. Van Beatlemania zou er zeker geen sprake geweest zijn… (Wat alleszins een feit is, is dat de namen van Sylvie, Trini Lopez en The Beatles even groot op de affiche stonden, zie afbeelding.)
De grootste hit van Sylvie Vartan dat jaar is “La plus belle pour aller danser”, speciaal voor haar geschreven door George Garvarentz en Charles Aznavour. Bij haar latere hits reken ik “La Maritza”, “Irrésistiblement” en “L’amour est comme une cigarette” (in die volgorde) tot haar beste.
Op 12 april 1965 huwen Sylvie en Johnny en een goed jaar later, op 14 augustus 1966 wordt hun zoon David Hallyday geboren. Op 11 april 1968 heeft Sylvie Vartan haar eerste zware auto-ongeluk, waarbij o.m. haar vriendin Mercedes, de meter van David, omkomt. Er komt plastische chirurgie en een lange revalidatie aan te pas, maar amper genezen heeft ze op 20 februari 1970 opnieuw een zwaar ongeluk, deze keer met Johnny Hallyday aan het stuur. Opnieuw is een gezichtsreconstructie noodzakelijk, waarop opnieuw een lange revalidatie volgt, net zoals de vorige keer in de Verenigde Staten. Deze keer koppelt ze echter wel het aangename aan het nuttige, want ze gaat er in de leer bij Jojo Smith, de coach van Barbra Streisand, en zal bij haar herstel uitpakken met “un show américain” wat dan voortaan haar handelsmerk zal worden.
Het huwelijk met Johnny Hallyday houdt nog stand tot in november 1980. Op 2 juni 1984 hertrouwt Sylvie in Los Angeles met de Amerikaanse producer Tony Scotti, waarvan ze pas onlangs is gescheiden. Het paar heeft een dochtertje geadopteerd uit Bulgarije: Darina (geboren in oktober 1997).

13 sylvie vartan in malpertuis

Sylvie Vartan speelde ook in enkele films zoals “Malpertuis” van Harry Kümel uit 1973 (foto), maar haar beste prestatie levert ze in “L’ange noir” van Jean-Claude Brisseau uit 1994. Hierin speelt ze een amoreel personage dat via seks (zowel met mannen als met vrouwen) de top bereikt. Het is echter juist de liefde die haar ondergang wordt, als de gangster aan wiens zijde zij steeds heeft gestaan “bekeerd” wordt en valt voor de onschuld van haar dochter. Deze dochter komt uit een nonnenpensionaat en ook al wordt bij haar de lesbische factor niet uitgespeeld, toch past dit helemaal in het kader van het biseksuele karakter van haar moeder dat, wat het lesbianisme betreft, werd gevormd door gevangenis en bordeel.
In 2014 is Sylvie Vartan, ondanks een aantal facelifts en andere strakke ingrepen, toch niet te beroerd om de nog altijd sexy moeder van Patrick Bruel te spelen in de komedie van Tonie Marshall, “Tu veux ou tu veux pas”.
Merkwaardig: Sylvie Vartan heeft ooit ook een singeltje in het Nederlands gemaakt (“Ballade voor een glimlach”/”Het is voorbij”).

2 gedachtes over “Sylvie Vartan wordt 75…

  1. Heel prachtig verhaal van Sylvie Vartan. Ik bewonder haar veel, ook als een jong meisje dat zo knap en leuk was (mijn complimenten). Met veel respect hoop ik dat zij nog lang mag leven en nog van haar leven mag genieten in Frankrijk waar ik al 45 jaar kom met mijn vakantie (Dordogne).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.