Het is vandaag al 55 jaar geleden dat de Amerikaanse rockzanger Johnny Burnette (midden op de foto) van deze planeet is verdwenen. Hij heeft ons gelukkig een zoon Rocky nagelaten, wiens debuutelpee ik destijds (eind jaren zeventig) in De Rode Vaan heb gerecenseerd onder de titel “The Burnette Saga”…

In deze trieste tijden van de nieuwe treurigheid (zie Kamagurka) is een goeie ouwe story uit de pionierstijd van de rock’n’roll nooit weg.
Zo die van de familie Burnette met als bekendste telg Johnny, geboren in Memphis (Tennessee), vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Voorwaar geen aards paradijs in die tijd (nu nog niet), zodat de arme boeren bij noorderwind meer stof dan paardenbiefstuk vraten. Toch gaan Johnny en zijn vijf jaar oudere broer Dorsey naar de « High School », waar Johnny leert gitaar spelen tijdens een lange hospitalisatie (wegens een ongeluk). Daarna gaan ze samen boksen. Dorsey werd zelfs zuidelijk kampioen. Dan keert Dorsey terug naar Memphis, terwijl Johnny de Mississippi op en neer vaart. Tenslotte belandt ook hij weer in Memphis waar hij samen met z’n broer en een vriend-gitarist, Paul Burlisson, als elektricien in de firma waar ook Elvis Presley werkt binnen geraakt. Samen vormen zij een trio. Ze gaan naar Sam Phillips, maar deze weigert, omdat Johnny teveel als Elvis klinkt. Dan trekken ze maar naar New York. Daar winnen ze een belangrijke amateurswedstrijd op televisie en neemt orkestleider Harry Jerome hen onder contract bij Coral.
Deze laatste passage lijkt verdacht veel op de nooit ontloken carrière van onze bloedeigen Ann Michel en even ziet het er inderdaad ook naar uit dat de broertjes Burnette later aan hun kleinkinderen zullen kunnen vertellen Hoe Onrechtvaardig Het Leven Is en Welke Miskende Genieën Zij Zijn.
Maar via de B-kant van een Ricky Nelson-miljoenenhit weet althans Johnny zich rond 1960 aan de anonimiteit te ontrukken en zijn « You’re sixteen, you’re beautiful and you’re mine » zal later zelfs nog door een Beatle worden opgenomen : de ultieme consecratie, al betrof het dan “maar” Ringo… Johnny heeft hierop echter nooit het glas kunnen heffen, want in 1964 kwam hij om het leven door een ongeluk bij het vissen.
Tussen ongeluk 1 & 2 moet hij blijkbaar ook nog de tijd hebben gevonden om een zoon te verwekken, want die ligt hier voor ons in al zijn glorie : Rocky Burnette (hoe komt hij toch aan die naam ?). Daar afstamming, naast de honden- en adelbranche ook in rock’n’roll nooit weg is, heet zijn eerste langspeler “The son of rock’n’roll” (EMI). Er zijn reeds twee single-hitjes uit getrokken (« Tired of toeing the line » en « Baby tonight ») en voor zijn part mogen de andere tien nummers hetzelfde lot beschoren zijn. Ze zijn inderdaad (bijna) alle van gelijke kwaliteit : goede ontspannende zuiderse rock die zijn roots niet verloochent. De vraag is alleen maar : hoelang kan Rocky hiermee verder gaan ?

2 gedachtes over “Johnny Burnette (1934-1964)

  1. Een correctie over die zogenaamde b-kant van een Ricky Nelson hit waarmee Johnny Burnette in de belangstelling zou gekomen zijn. You’re sixteen, de eerste hit van Johnny was origineel van hemzelf. De waarheid zit enigszins omgekeerd in mekaar. De gebroeders Burnette schreven de eerste hits voor Ricky Nelson, namelijk Believe what you say, Just a Little too much, Waitin’ in school.
    You’re sixteen werd geschreven door de gebroeders Richard en Robert Sherman, die vroegen aan Dorsey Burnette om hun demo in te zingen, en zo kwam Johnny aan deze hit.

    Geliked door 1 persoon

  2. Een uitstekende correctie, Raymond! Nu ja, er staan nog wel meer dingen in deze “recensie”, waarvan je je veertig jaar later kunt afvragen: waar slaat dat in godsnaam op? Die “nieuwe treurigheid” van Kamagurka b.v. of de carrière van Ann Michel (wie kent die nog?). Ik was mij toen van geen kwaad bewust, maar als ik er nu op terugkijk, is het geen wonder dat daarover vragen werden gesteld op het partijbureau van de KPB!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.