Toen ik hem begin dit jaar bezig zag als Pierre Bezukhov in “Oorlog en Vrede” van Tolstoï (zie foto), dacht ik: wat een rare kwiet! Maar sindsdien heb ik hem in nog een aantal films gezien en ik ben er nu van overtuigd: hij wordt de grote vedette van de toekomst, Paul Dano!

Paul Franklin Dano (New York19 juni 1984) is een Amerikaans acteurregisseur en scenarioschrijver. Hij werd voor het spelen van Paul en Eli Sunday in There Will Be Blood genomineerd voor een BAFTA Award. Meer dan vijf andere filmprijzen werden hem daadwerkelijk toegekend, waaronder een Screen Actors Guild samen met de gehele cast van Little Miss Sunshine.

Dano verscheen naast zijn filmactiviteiten tweemaal in de televisieserie The Sopranos als Patrick Whalen. De eerste keer was dat in oktober 2002, de laatste keer in juni 2004 (originele Amerikaanse uitzenddata). In zijn filmoptredens speelde Dano onder meer een extreme christelijke predikant in There Will Be Blood (2007), terwijl hij een jaar eerder in Little Miss Sunshine als Dwayne juist grotendeels principieel zweeg. In 2011 was hij het verwende zoontje van Harrison Ford in “Cowboys & Aliens” van Jon Favreau.

In 2014 speelde hij de jonge Brian Wilson in “Love & Mercy” van Bill Pohlad. “Love and Mercy” is the title of a song written by Brian Wilson. It is the opening track of his solo album “Brian Wilson”, released July 1988. Eugene Landy was originally credited as the song’s co-writer. After the state of California barred Landy from contacting Wilson, all of Landy’s songwriting credits were removed from Wilson’s songs. The real Brian Wilson reported having a mild dissociative experience while watching the film. He started to believe that Paul Giamatti was the actual Eugene Landy and felt “absolutely in fear” for several minutes.

To play Brian WilsonPaul Dano first had to learn to play the piano. So he learned to do so before filming began. The studio scenes were improvised in a live, unrehearsed pseudo-documentary style with two 16mm handheld cameras. Paul Dano, who once played in a band, was really directing the actors on how to play their instruments, who themselves were also real life musicians. While these scenes were mostly unscripted, Dano directly quoted some lines spoken by Wilson from the original session tapes. Paul Dano alternates throughout the film between singing for real and lip-syncing to original recordings of Brian Wilson’s singing. Paul Dano gained 35 pounds to play Brian Wilson, eating 4,500 calories a day. He claims to have torn a ligament in his knee playing basketball due to the extra weight.

Dano maakte in 2018 zijn regiedebuut met Wildlife, een boekverfilming, naar een script dat hij schreef samen met Zoe Kazan. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.