Op die uitverkoop van de bibliotheek heb ik natuurlijk niet uitsluitend popmuziek gekocht, ook o.a. deze CD met “Swedish Orchestral Favourites”. Ik deed dit vooral omwille van een jeugdherinnering. Mijn vader bezat namelijk een 78-toerenplaat met daarop de “Zweedse rapsodie”, weliswaar in een bewerking van Percy Faith, maar toch…

Oorspronkelijk viel de CD me nogal tegen. Niets kwam in de buurt van het leuke wijsje. Het was allemaal nogal zwaarmoedige romantische muziek, die me een beetje deed denken aan een CD uit diezelfde Naxos-reeks met Vlaamse muziek uit de romantiek, gespeeld door het toenmalige BRT-orkest, geleid door Alexander Rahbari. Ik was al blij dat het thema even aangeroerd werd in de “polka van Roslagen” uit het ballet “De verloren zoon” van Hugo Alfvén. En dan meende ik mij te herinneren dat de componist van die “Zweedse rapsodie” inderdààd deze Alfvén (1872-1960) was en aangezien er nog enkele composities van zijn hand aankwamen, raakte ik toch al hoopvoller gestemd. En jawel hoor, als laatste nummer (ik had het kunnen weten) kwam “Midsommarvaka” (Midzomerwake) aan bod en dat bleek inderdaad de gezochte rapsodie te zijn. Achteraf las ik het trouwens in het tekstboekje: “A shortened version, arranged by Percy Faith, became known throughout the world as Swedish Rhapsody.
Eind goed, al goed dus en dat was maar goed ook, want ik had me nóg een Zweedse CD aangeschaft, namelijk van de beroemde Zweedse trombonist Christian Lindberg (ik weet niet of hij familie is van de hieronder geïnterviewde Jakob Lindberg) en die viel wat tegen omdat ik pas thuis vaststelde dat het niet over romantische concerti ging, zoals ik uit de titel “The romantic trombone” had afgeleid, maar over kamermuziek waarbij Lindberg enkel op piano werd begeleid door Roland Pöntinen. Oók een bekende naam, jawel, maar de combinatie trombone-piano wérkt niet echt.
Nee, mijn favoriete Zweedse plaat (en dan bedoel ik wel degelijk een vinylplaat) blijft mijn “muziek uit Drottningholm” die ik mij had aangeschaft na een bezoek aan dit mooie theater. Dat bezoek hadden we dan wel gekoppeld aan het bijwonen van een barokfestival in Nordmaling, waarover ik hier bericht.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.