Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat de Italiaanse (opera)componist Ruggero Leoncavallo is gestorven. Hij werd vooral bekend door zijn I Pagliacci.

Ruggero Leoncavallo werd geboren in Napels. Zijn eerste pogingen als operacomponist hadden geen succes. Hij zwierf gedurende enkele jaren door FrankrijkEgypteEngeland en Duitsland. Het eerste succes kwam er pas in 1892 met de korte opera I Pagliacci (de clowns, maar eigenlijk zou de acteurs een betere vertaling zijn), waarvan de première onder Arturo Toscanini in Milaan doorging.

Daarop volgden nog I Medici (1893La Bohème (1897), Zaza (1900), Roland (1904) en Maia (1910). Van zijn opera’s kon enkel I Pagliacci repertoire houden. Voorts componeerde hij operettes, orkest- en koorwerken en liederen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.