Theater-, revue- en filmacteur, zanger, conférancier, regisseur, auteur Freddy Claeys (rechts op bovenstaande YouTube-foto) werd vooral bekend als het personage Dreupelmans bij de ‘Vaste Bende’ van ‘t Spelleke van Drei Kluite.

Hij begon, o.m. samen met Luk De Bruyker, Annemie Quintelier, Marc Van Poucke, Roger De Knijf… te acteren en te zingen in de studentenrevues van het Provinciaal Handels- en Taalinstituut, bij de Gentenaars beter bekend als ‘den Ingliesjkluup’. Hij stichtte in 1974 het amateurgezelschap Klokke Roeland, sinds 1982 herdoopt als toneelgezelschap Klokke waar hij diverse (hoofd)rollen speelde en regisseerde. Hij stelde Gentse liedjesprogramma’s samen en bracht ze met o.a. Jan Gorleer en Hubert Van Rietvelde. In  2005 was hij producer van het mobiele (op de Gentse binnenwaterwegen varende) café-chantantprogramma van Freek Neirynck “Batoosjantan” en van de gelijknamige CD (2005) met zestien liedjes van Gentse auteurs en componisten opgenomen door het ad hoc gezelschap De Koenfreerie van de Gensche Kuipmeziek. Hij was ook acteur in diverse producties van Goe Weere an de Zuid, Vogt en was samen met acteur Kurt Defrancq co-organisator van de Nacht van de Vuile Lollen (eerst in het Geuzenhuis, vanaf 2012 in Scala). Hij regisseerde in 2009 de West-Vlaams-Gentse theatershow “Ze kwamen uit het Westen”  van Defrancq in de Minardschouwburg. In Theater Scala aan de Dendermondse steenweg regisseerde hij ook enkele toneelstukken waarin het Gentse dialect door bepaalde volkse personages gesproken werd. Hij was van 2007 voorzitter van het Europees Figurentheatercentrum, eerst in de Trommelstraat en van 2014 af in Het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg…

Freek Neirynck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.