Vandaag is het 105 jaar geleden dat de Limburgse wielrenner Marcel Kerff is overleden.

Marcel Kerff werd in de eerste Ronde van Frankrijk (die dus in 1903) zesde op 5u 52’24” van winnaar Maurice Garin en daarmee was hij de beste Belg. Naast Kerff deden er nog drie Belgen mee: Brusselaar Jules Sales gaf reeds op in de eerste rit, maar Wevelgemnaar Samson en Menenaar Alois Catteau werden resp. zevende en tiende. Samson heette eigenlijk Julien Lootens, maar wilde als gegoede burger niet dat zijn naam in de sportuitslagen kwam. Catteau was geboren in Tourcoing, maar kwam wel degelijk als Belg aan de start.
Verder deden naast echte kampioenen als Maurice Garin, Hyppolite Aucouturier, Emile Georget en de Duitser Joseph Fischer nóg raar volk mee aan deze eerste Tour. Zoals de Parijzenaar Lucien Barroy, een sensatie als acrobaat en circusclown, of Eugène Brange, een cabaretier, of Léon Pernette de jongste van de hele bende, amper achttien, Alexandre Fourreaux: de kampioen van de schrijnwerkers, Emile Pagie: de prins van de koolmijnen…
Kerff was een slagerszoon uit Sint-Martens-Voeren, die er niet voor terugschrok om met zijn broers Charel en Leopold met de fiets naar Parijs te rijden om vlees in te kopen. Hij werd op 7 augustus 1914 opgehangen door de Duitsers en gedumpt in een massagraf. Hij was uit nieuwsgierigheid een kijkje gaan nemen aan een Duits bivak en opgepakt als spion. Op de grens tussen Moelingen en ’s Gravenvoeren herinnert een monument nog altijd aan het tragische einde van onze eerste Tourheld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.