Bijzonder droevig nieuws uit de wielerwereld: Bjorg Lambrecht is overleden na een valpartij in de Ronde van Polen. De renner van Lotto-Soudal werd gereanimeerd na een val, maar is in het ziekenhuis overleden. Lambrecht werd 22 jaar.

In Het Laatste Nieuws zegt Roger De Vlaeminck: “Het deed me denken aan Jempi Monseré.” Wel, Roger, mij ook. Vooral dan omdat de verslaggever van de Gazet van Antwerpen (de krant die mijn ouders toen lazen) iets schreef in de trant van “waarom moest het noodlot er juist de wereldkampioen uitkiezen?” Ik maakte mij toen erg boos, omdat dit leek te impliceren dat het minder erg zou zijn als het een minder bekende renner zou zijn geweest. Ik was toen echter nog jong en nogal heetgebakerd, want nu versta ik wel waarom iemand zoiets zou schrijven. Samen met Remco Evenepoel was Bjorg Lambrecht immers de grote Vlaamse rondehoop en na het tragische overlijden van dat andere supertalent, Igor Decraene, nu alweer vijf jaar geleden, zou men gaan denken dat er een vloek rust op de Vlaamse wielerhoop…

Gisteren rond 17u kwam er onheilspellend nieuws uit Polen. Bjorg Lambrecht was volgens een tweet van de organisatie gereanimeerd na een valpartij en was afgevoerd naar het ziekenhuis.

Over de omstandigheden van het ongeval is niet veel duidelijk. Het regende, dat wel. “Ja, maar het was een beetje aan het regenen, nu ook weer niet zo hard”, aldus Jelle Wallays in Het Laatste Nieuws. “Bjorg heeft brute pech gehad. Hij reed gewoon in het peloton, raakte een klinkertje of verkeersreflector of wat dan ook, kwam uit balans en viel hard. De omstandigheden doen er niet meer toe. Hij is er niet meer, het was een dom ongeluk. Neen, we reden niet snel: zo’n 30 à 35 km/uur, meer zal dat niet zijn, dus het was gewoon stomme pech.”

“Ik ken de precieze omstandigheden niet, maar ik heb begrepen dat hij in een gracht gereden is en daar op een duiker gebotst is”, vertelt de voormalige Poolse wielrenner Czesław Lang, de organisator van de Ronde van Polen.

“Het ongeval is gebeurd op een rechte, brede weg. De snelheid lag niet ontzettend hoog. Hoe Lambrecht van de weg geraakt is, is onduidelijk. Hij is zeer ongelukkig ten val gekomen en had zware interne verwondingen.”

Wedstrijddokter Ryszard Wiśniewski was snel ter plaatse na de val van Bjorg Lambrecht. “Hij is met een enorme impact op een betonnen duiker gebotst. Hij werd gereanimeerd in een ambulance en ook de helikopter was zeer snel ter plaatse. Beide teams hebben heel goed samengewerkt”, klinkt het.

“Zijn toestand was zo ernstig dat het onmogelijk was hem per helikopter naar het ziekenhuis te brengen, dus werd hij met de ambulance vervoerd. De artsen in het ziekenhuis van Rybnik hebben er alles aan gedaan om hem te redden, maar dat is helaas niet gelukt. Hij is gestorven op de operatietafel. Ik werk al jaren in de Ronde van Polen en heb dit nog nooit meegemaakt. Dit doet heel veel pijn.”

Om 19u werd het vreselijke nieuws bevestigd dat Lambrecht overleden is aan de gevolgen van de val.

De tweedejaarsprof brak dit voorjaar helemaal door bij Lotto-Soudal met tal van ereplaatsen in de Ardense klassiekers. Hij werd 5e in de Brabantse Pijl, 6e in de Amstel Gold Race en 4e in de Waalse Pijl.

Klimtalent Lambrecht werd in juni in de Dauphiné 12e en kreeg de witte trui van beste jongere. Vorig jaar werd hij 2e op het WK voor beloften. Lambrecht werd 22 jaar. (Sporza)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.