Morgen zal het ook al 35 jaar geleden zijn dat Roger Ilegems de gouden medaille behaalde in de puntenkoers op de Olympische Spelen van Los Angeles.

Het was toen 20 jaar geleden dat België nog een gouden medaille in het wielrennen op de baan had gewonnen. Dat was dan in de kilometer met staande start en de winnaar destijds in Tokio was Patrick Sercu, die nu als coach Ilegems terzijde stond voor het behalen van zijn gouden plak. Daarnaast was er ook een belangrijke rol weggelegd voor de andere Belgische deelnemer, Rudy Ceyssens. Die offerde zijn kansen volledig op voor Ilegems, waardoor hij op 15 augustus nog betrokken werd bij de huldiging die Ilegems ten deel viel in zijn geboorte- en nog altijd huidige woonplaats Hemiksem (foto). Daarna werd Ceyssens helemaal uitgevlakt uit de geschiedenisboeken, zodat er verder geen enkele foto van hem te vinden is. Van de puntenrit zelf heb ik trouwens ook geen foto’s gevonden, net zo min als van het podium dat Ilegems moest delen met de West-Duitser Uwe Messerschmidt en de Mexicaan José Manuel Youshimatz.
Roger Ilegems zelf is niet te beroerd om de rol van Rudy Ceyssens te onderlijnen. Zo vertelt hij in Het Nieuwsblad van 13 augustus 2016: “Eigenlijk was hij er als achtervolger, maar omdat er een plaatsje vrij was in de reeksen van de puntenkoers, wilde hij het wel eens proberen. Hij stopte af als ik een ronde pakte, reed op kop om dat de anderen te beletten. Pas op: als Rudy eerst een ronde versiert, dan rij ik voor hém, zeker weten. We waren maten. Achteraf heb ik hem mijn winstpremie gegeven, 75.000 frank, en hem meegenomen naar de criteriums die ik mocht rijden. (Schuddebolt:) Vorig jaar op kerstdag is hij plots overleden. Zo maar, na een tocht op de fiets. (Moeilijk:) Ze hebben me niks laten weten…”

5 gedachtes over “35 jaar geleden: Roger Ilegems wint goud in Los Angeles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.