Vandaag is het 75 jaar geleden dat de schrijvende vliegenier of vliegende schrijver Antoine de Saint-Exupéry van de radar (*) verdween, zoals men dan zegt…

Op 6 april 2013 was het overigens ook zeventig jaar geleden dat “Le Petit Prince” van Antoine de Saint-Exupéry is verschenen. Wat me vooral trof als ik dit bericht tegenkwam op “Les éphémérides d’Alcide”, dat is dat het boek in New York werd uitgegeven. Het zou pas in 1946 door Gallimard in Frankrijk worden uitgegeven. Waarom dit zo gebeurd is, heb ik helaas niet kunnen achterhalen.
“De Kleine Prins” was bedoeld voor kinderen, maar kan ook als een allegorie voor volwassenen worden gelezen. Blijkens de inleiding verwonderde Antoine de Saint-Exupéry zich over het gebrek aan kinderlijke fantasie van ‘grote mensen’. Wat indruk op hen maakt, dat is de buitenkant van mensen en dingen, tijdwinst, grote aantallen, in plaats van het wezenlijke wat een kind van nature zou herkennen. Ergens stelt hij dat “Des gens importants aiment des chiffres”.
De verteller, een vliegenier net als Antoine de Saint-Exupéry, ontmoet na een noodlanding in de Sahara een jongetje, de kleine prins. Het boekje bestaat uit allerlei fantasierijke verhaaltjes over de belevenissen van het wijze prinsje op andere planeten, inclusief de aarde, met hun bewoners, observaties van de schrijver over de grote-mensenwereld en kleine belevenissen en dialogen in de woestijn. Berucht is de persiflage in de tekenfilmserie The Simpsons waarbij het hele verhaal in verband wordt gebracht met druggebruik.
In 1944 stierf Antoine de Saint-Exupéry een geheimzinnige dood. Als gepassioneerd vliegenier was hij op 31 juli vanuit Corsica vertrokken op een verkenningsmissie om de landing van de geallieerden in de Provence voor te bereiden. Sindsdien is hij echter spoorloos. Lang bleef zijn verdwijning een mysterie, omdat zijn lichaam noch zijn vliegtuig werden teruggevonden. Daardoor speculeerde men over een mogelijke wanhoopsdaad van de piloot. In 1998 werd een schakelarmband met zijn naam uit de Middellandse Zee opgevist en in 2004 vond men ook brokstukken van het vliegtuig terug. Waarom het vliegtuig in zee is gestort, blijft voorlopig een raadsel. In maart 2008 werd bekendgemaakt dat Horst Rippert, de broer van zanger Iwan Rebroff, het toestel van Saint-Exupéry had neergehaald. Rippert bewonderde de schrijver en betreurde achteraf zijn daad. De beweringen van Rippert worden echter niet gestaafd door archiefmateriaal en vormden wellicht onderdeel van een publiciteitscampagne voor een boek over de affaire.

Ronny De Schepper

(*) De Tweede Wereldoorlog had het gebruik van de radar enorm “gepopulariseerd”, vooral dan voor het opsporen van Duitse duikboten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.