De Poolse renner Rafal Majka (foto Erik Westerlinck) haalde vijf jaar geleden zijn tweede ritzege binnen in de Ronde van Frankrijk en het was een heel prestigieuze, met name met als aankomst op Pla d’Adet. Hij zou dat jaar trouwens het bergklassement winnen, wat hij twee jaar later nog eens zou overdoen.

Rafal Majka viel voor het eerst op in 2007 toen hij een etappe in de Vredeskoers voor junioren won. In 2008 won hij Firenze-Viareggio. Aan het einde van het seizoen kreeg hij een contract als stagiair bij Miche-Silver Cross-Selle Italia. In 2010 reed hij weer als amateur bij Trevigiani Dynamon Bottoli. Ook het seizoen 2011 begon voor Majka bij dat Italiaanse clubteam, alvorens hij eind februari een profcontract kreeg bij Saxo Bank Sungard. Dat seizoen maakte hij meteen zijn debuut in een grote ronde: de Ronde van Spanje reed hij echter niet uit. Een jaar later was hij in diezelfde wedstrijd een belangrijke pion voor zijn kopman Alberto Contador, die het eindklassement op zijn naam schreef. In de Ronde van Italië 2013 werd Majka uitgespeeld als kopman voor zijn ploeg Team Saxo-Tinkoff. Hij behaalde een zevende plaats.
In 2014 was Majka opnieuw kopman in de Ronde van Italië. Na een tijdje de derde plaats bezet te hebben, werd hij uiteindelijk zesde, een plaats beter dan het jaar voordien. Door het wegvallen van Roman Kreuziger reed Majka ook de Ronde van Frankrijk, waarin hij zeer succesvol was. Door de opgave van kopman Alberto Contador mocht Majka voor eigen kansen gaan. Hij won twee bergritten: de veertiende etappe naar Risoul, waar hij als enige overbleef van een kopgroep, en de zeventiende etappe naar Pla d’Adet. Uiteindelijk wist Majka het bergklassement te winnen en stond hij in de bolletjestrui op het podium in Parijs. Op 9 augustus won Majka tevens het eindklassement van de Ronde van Polen, met twee ritzeges.
In 2015 was Majka de sterkste in de elfde etappe van de Ronde van Frankrijk. In dat jaar behaalde hij ook zijn eerste podiumplaats in een grote ronde: hij eindigde als derde in het eindklassement van de Ronde van Spanje.
In 2016 werd Majka kampioen van Polen en won hij voor de tweede maal in zijn carrière het bergklassement in de Ronde van Frankrijk. In de Olympische wegrit ging Majka met Sergio Henao en Vincenzo Nibali in de aanval op de laatste col van de dag, de Vista Chinesa. Henao en Nibali vielen in de afdaling, waardoor Majka solo naar de aankomst moest rijden. Op 1400 meter van de finish werd hij bijgehaald door Greg Van Avermaet en Jakob Fuglsang. Majka behaalde de derde plaats. Op het einde van het seizoen stopte Majka’s ploeg Tinkoff. Hij kreeg vervolgens een contract bij BORA-hansgrohe samen met o.a. Peter Sagan.
Na zijn zware val in de Tour is Rafal Majka sterk teruggekeerd met een mooie overwinning in de veertiende etappe in de Vuelta. De Pool van BORA-hansgrohe won op knappe wijze na een lange solo op de Sierra de la Pandera. (Wikipedia)

In 2018 is hij in de ploegentijdrit van Tirreno-Adriatico vol gebotst op een man, die plots de weg overstak. De vijf eerste renners van BORA-hansgrohe konden de man ontwijken, maar de Pool en de Italiaan Oscar Gatto konden geen kant meer op. Na het ongeluk konden Majka en Gatto toch opnieuw op de fiets klimmen en de tijdrit uitrijden. Het eerste onderzoek wees uit Majka bloeduitstortingen en schaafwonden aan zijn hoofd overhield aan de val. Nader onderzoek moet uitwijzen of hij daarbij een hersenschudding heeft opgelopen. Ook Gatto liep flink wat blauwe plekken op. De voetganger kwam hard ten val en is overgebracht naar het ziekenhuis, maar zou niet in levensgevaar zijn.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.