Journalist René De Witte wordt vandaag 65 jaar. Hij was destijds mijn voorganger bij het regionale weekblad De Voorpost, alleszins voor wat de rubriek “Muziek in’t rond” betreft en wellicht ook de televisierubriek “Hebjetgezien“. Daarna zou hij uitgroeien tot één van de topjournalisten van De Tijd. Hij heeft ook enkele boeken geschreven. Het laatste dateert bij mijn weten uit november 2008…

“In 2001 heb ik gezworen dat de L&H Files het allerlaatste boek was dat ik ooit zou schrijven. Nooit meer! En zie, ik heb een nieuw boek uit.” Aldus René De Witte in november 2008. De titel van het boek is “Zwartboek Justitie/Leven in voorlopige vrijheid” en het werd uitgegeven bij Houtekiet. René vertelt erin over de Belgische gevangenissen die overvol zitten, maar desondanks is het aantal opgesloten onschuldigen schrikbarend groot. Het volstaat vaak op het foute moment op de foute plaats te zijn of onderwerp te vormen van roddels om opgepakt te worden. Dat is het gevolg van de soms tergende lichtzinnigheid waarmee onderzoeksrechters de wet op de voorlopige hechtenis misbruiken om mensen aan te houden en onder druk te zetten. Tijdens gerechtelijke onderzoeken worden vaak de meest elementaire rechten van de verdediging met voeten getreden.
Zwartboek Justitie zet een lange reeks concrete gevallen van gerechtelijke dwalingen op een rij. De gevallen zijn zo talrijk, zo schrijnend dat zich maar één harde conclusie opdringt: België evolueert met rasse schreden naar een politiestaat, een land waar de burgers leven in voorlopige vrijheid, waar burgers zonder blikken of blozen door een ontspoord rechtssysteem worden vermorzeld, waar levens worden verwoest. Een land ook waar bedrijven door de speurders worden lamgelegd nog voor er een tegensprekelijk debat is geweest, laat staan een vonnis. Een land waar niemand op het einde van de rit echt verantwoording moet afleggen. België, een vrij land. Met vogelvrije burgers.
René De Witte was twintig jaar journalist bij achtereenvolgens De Voorpost, Gazet van Antwerpen en De Tijd en is vandaag redacteur bij P-Magazine. Hij schreef eerder als (co-)auteur de boeken De val van De Prins/Super Club, Philips & Cie (1992), De zaak Raoul Stuyck/Fraude en corruptie in Antwerpen (1996), De familie De Clerck/De verborgen miljarden (1998) en De L&H Files/Lernout & Hauspie het verhaal en de geheimen (2001).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.