De Fransman Thibaut Pinot (foto Erik Westerlinck) heeft gisteren de koninginnenrit in de Pyreneeën gewonnen. De Fransman spurtte in de slotmeters van de col du Tourmalet weg van zijn laatste gezellen en haalde het voor… gele trui Julian Alaphilippe die zijn voorsprong op eerste achtervolger Geraint Thomas met veertig seconden uitdiepte. 

Thibaut Pinot (Mélisey, 29 mei 1990) is een Frans wielrenner die anno 2018 rijdt voor Groupama-FDJ. Als junior won hij al de Ronde van Guadeloupe, de Ronde van Haute-Saône en de Ronde van de Ardèche.
Hij reed in 2009 bij de beloften van Française des Jeux en mocht na een goed seizoen, met als hoogtepunt de overwinning in het eindklassement van de Ronde van de Aostavallei, door naar de hoofdmacht van de ploeg.
In zijn eerste jaar van de UCI World Tour presteerde Pinot naar behoren. Zo won hij het bergklassement in de Ronde van Romandië en presteerde goed in het Critérium du Dauphiné. Maar zijn echte doorbraak als ronderenner kwam er in de Ronde van Frankrijk van 2012, waar hij een etappe won en als tiende eindigde in het algemeen klassement.
In zijn tweede Tour, die van 2013, kon Pinot geen potten breken. Hij kampte met daalangst en verloor daardoor veel tijd in de bergetappes. Uiteindelijk ging hij niet meer van start na de tweede rustdag.
Een jaar later, in de Tour van 2014, presteerde Pinot opvallend sterk. Hij pakte de witte trui en eindigde als derde in het algemeen klassement.
De Ronde van Frankrijk van 2015 draaide aanvankelijk uit tot een mislukking. Hij wist namelijk nooit aanspraak te maken op een goed klassement. In de 20de etappe behaalde hij echter de prestigieuze overwinning op Alpe d’Huez waarmee hij zijn Tour toch nog glans gaf.
Net als in 2015 wist hij geen goed klassement te rijden in de Ronde van Frankrijk van 2016.
In 2017 verzette hij zijn focus naar de Ronde van Italië. Hij behaalde hier een vierde plaats in het eindklassement en wist er één etappe te winnen.
Ook in 2018 koos hij voor de Ronde van Italië. Hij stond voor aanvang van de voorlaatste etappe op de derde plaats. In die etappe verloor hij echter 45 minuten, waardoor hij terugviel naar de zestiende plaats. Na de aankomst bleek hij last te hebben van uitdrogingsverschijnselen, waardoor hij alsnog diende op te geven.
Pinot had een obsessie om in alle drie de grote rondes een etappe te winnen. Nadat de kopman van Groupama-FDJ op Lagos de Covadonga deze trilogie had voltooid, werd hij daarmee de 96ste wielrenner die dat flikte. En een week later kon Thibaut Pinot opnieuw victorie kraaien in de negentiende etappe van de Vuelta. De Fransman zegevierde na een aankomst bergop in Andorra. Simon Yates werd tweede.
Daarna werd Pinot winnaar van Milaan-Turijn. Pinot profiteerde op de slotklim van een valpartij waarbij zijn ploegmaat David Gaudu en vooral Miguel Angel López betrokken raakten. Deze laatste kwam nog hevig opzetten, maar geraakte niet meer tot bij Pinot. Kersvers wereldkampioen Alejandro Valverde werd derde.
Een week later heeft Pinot de Ronde van Lombardije gewonnen, de laatste klassieker van het wielerseizoen. De Fransman van Groupama-FDJ liet in de slotfase Vincenzo Nibali achter op de Civiglio en maakte het solo af. Nibali werd nog tweede, achter de Italiaan spurtte Limburger Dylan Teuns naar een knappe derde plaats.

Daarna heeft hij de Tour de l’Ain gewonnen, nadat hij verschroeiend uithaalde in de laatste rit met aankomst op de indrukwekkende Col du Colombier. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.