Het is vandaag al 110 jaar geleden dat de Antwerpse wielrenner Karel Verbist op de Brusselse piste van het Karreveld om het leven kwam. Verbist was immens populair. Hij betekende voor de Antwerpse wielerliefhebbers wat Stan Ockers een halve eeuw later zou worden.

Verbist debuteerde op de weg maar schakelde heel snel over naar de baan en ging hij zich toeleggen op de “halve fond”. Robl, Darragon, Guignard, e.a. waren in hun branche langzaam omhoog geëvolueerd van 60 km tot 90 km/u. De nieuwkomer Verbist schoof direct mee aan tafel met hen,en zelfs tegen snelheden van 100 km/u beheerste hij nog de situaties. Om dit te kunnen beschikte Karel Verbist, de enorm talentrijke Antwerpse stayer, over stalen zenuwen en een bovenmenselijke wilskracht. Hij werd Belgisch kampioen in 1908 en 1909. In 1908 klopte hij op de baan van Zurenborg (Antwerpen) de Fransman Paul Guignard die een paar maand later de eerste renner zou worden die achter een motor meer dan 100 Km in één uur aflegde.
Tijdens die wedstrijd met Guignard legde Verbist de 100 Km af in 1u 08′ 57″. Onderweg had hij de records over 50 km (24’15”) en het uur (87 km 130 m) verbeterd. Het jaar daarop won Verbist de Grote van de Koning op de wielerbaan van Karreveld in Brussel. Leopold II woonde die wedstrijd bij. De bijval van die meeting was zo groot dat de organisatoren 3 dagen later, ter gelegenheid van de Nationale Feestdag, een nieuwe meeting organiseerden.
Tijdens de laatste ronde van een wedstrijd waarin hij door mechanisch defect geremd werd maar die hij toch zou winnen, verloor zijn gangmaker Ceurremans ingevolge een klapband de controle over zijn stuur. Het vehikel begon te slingeren en Verbist, die niet tijdig kon afremmen, botste tegen de rol van de motor. Hij vloog tegen de balustrade, schoof weer op de piste en werd nog eens aangereden door Meinhold, de gangmaker van de Duitser Schipke. Verbist werd zwaar toegetakeld en overleed enkele minuten later.
Het drama van Karreveld dompelde het hele land in rouw. Net als Ockers kreeg Verbist een Koninklijke begrafenis.  Een bekend liedje beschrijft zijn lot: Charelke, Charelke, Charelke Verbist, hadt gij niet gereden op de pist, hadt gij niet gelegen in uw kist. (Wikipedia en Wilfried Journée en François van der Roost op de Wielersite)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.