Vandaag is het precies tachtig jaar geleden dat de bonzen van MGM in spoedvergadering bijeen komen om zich te beraden over het feit of de song “Somewhere over the rainbow” moet behouden blijven in de film “The Wizard of Oz”. Sommigen onder hen vinden het nummer namelijk te traag en te lang, waardoor het ritme van de film te zeer wordt vertraagd.

81 judy garland

Bovendien zijn ze van oordeel dat het lied niet geschikt is voor een jong meisje als Judy Garland (*). Uiteindelijk wordt besloten om het nummer er toch maar in te laten. Het zal een oscar als beste filmsong krijgen en natuurlijk een klassieker worden die nog elke dag wel hier of daar wordt gespeeld.

Ik kan me niet meer herinneren of deze scène ook in “Stormy Weather” zit, een film van Larry Weinstein, die het verhaal vertelt van de Amerikaanse componist Harold Arlen (1905-1986) aan de hand van zijn tijdloze melodieën waaronder “Somewhere over the rainbow”, “My mama done told me” en “Minnie the moocher”. In deze gedramatiseerde documentaire worden zijn herinneringen afgewisseld met een aantal vertolkingen door jazz‑, pop‑, blues‑ en rockmuzikanten als Debbie Harry (Stormy Weather), Rufus Wainwright (It’s Only a Paper Moon) en Sandra Bernhard (Come Rain or Come Shine). In deze gemoderniseerde versies zijn de melodieën van Arlen nog nauwelijks te herkennen (en hun nostalgische aantrekkingskracht hebben ze alleszins verloren), maar er zijn vast mensen te vinden die het interessante vertolkingen vonden…

Ronny De Schepper

(*) Deze postkaart werd me door Liliane Vertessen toegestuurd vanuit Californië. Gewoonlijk stuurde ze kaarten met daarop haar eigen werk. Ik vond dit wel een leuke uitzondering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.