Vandaag is het al dertig jaar geleden dat de Schotse wielrenner John Kennedy is overleden in Bodrum (Turkije). Er staat niet bij of hij daar met vakantie was, dan wel of hij zich daar na zijn wielercarrière heeft gevestigd, maar ik gok op het eerste.

J53 john kennedyohn Kennedy leerde ik kennen in de Tour van 1960 (op bovenstaande foto leidt hij vóór Tom Simpson). Niet dat hij toen potten heeft gebroken, maar het was uiteraard zijn naam die de aandacht trok van de journalisten. Ik herinner me een groot krantenartikel, waarin hij overigens als Ier werd afgeschilderd, wellicht om de overeenkomst met de toenmalige Amerikaanse president nog wat groter te maken, maar hij was dus in werkelijkheid afkomstig van Glasgow.
Hij reed dat jaar (en het jaar daarop) ook voor een Belgische ploeg, Wiel’s-Flandria, maar in 1962 keerde hij terug naar het Noord-Franse Bertin, waarvoor hij in 1958 en 1959 ook al had gereden.
78 Kennedy JohnEvenwel zonder ook maar één opmerkelijk resultaat te laten optekenen. Nochtans had hij als liefhebber wel wat overwinningen laten noteren in Engeland en was hij in 1955 zelfs overwinnaar geworden van het bergklassement. Maar zoals Trevor Bull me al schreef: dat stelde niet veel voor. Na de recente Tourrit tussen York en Sheffield denk ik daar enigszins anders over, maar misschien werd desbetreffende Ronde niet in die regio betwist?
Ondertussen was Kennedy met een Belgische getrouwd, haar ouders hebben een café aan de Veemarkt te Kortrijk uitgebaat (café Doolhof) en het echtpaar heeft boven het café gewoond. Zij was een bekende schoonheid in Kortrijk en haar naam zou Rocquette De Clerck geweest zijn, haar vader was een bekende jazz-drummer. Er zou ook een pension direct in de omgeving gestaan hebben , dat een onderdak aan Engelse renners aangeboden heeft.
Later, na zijn loopbaan, is Kennedy met zijn vrouw naar Glasgow teruggekeerd en zijn vrouw heeft in C & A of Marks & Spencers in Glasgow gewerkt. Zij kon echter niet kunnen aarden in Glasgow en daarom zouden ze samen naar België teruggekeerd zijn, maar later is het echtpaar alsnog uit elkaar gegaan, want Kennedy is in Schotland voor een tweede keer gehuwd.

(Met dank aan Stephen Flockheart en Jan De Smet)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.