Vijf jaar geleden keek ik op Nederland naar een documentaire over de eerste Tourstart in het buitenland, met name dus in 1954 in Amsterdam. Drie renners kwamen daarbij aan het woord: Jan Nolten, Gerrit Voorting en Henk Faanhof. Alle drie zijn ze overleden nog voor de documentaire op televisie werd vertoond! Daar werd ik echt stil van. De eerste die zou gaan was Jan Nolten (foto’s Jan Nolten). Hij was op het moment van het interview al totaal onherkenbaar en zijn woorden werden ondertiteld, omdat hij blijkbaar reeds een stroke had gehad, wat sporen had nagelaten op zijn uitspraak.

Jan Nolten is vooral bekend van die 17de juli 1952, toen hij tweede werd in Limoges-Puy de Dôme, de 21ste etappe van de Tour, na een ongenaakbare Fausto Coppi. Hierover heb ik het elders op mijn blog.
Ik heb mij altijd al afgevraagd waarom Jan Nolten zo vroeg was gestopt. Zijn prentje in de fameuze reeks van 1959 verscheen b.v. op een moment dat hij al niet meer koerste. Samen met een tiental collega’s werd hij dan ook verwijderd bij de heruitgave van de reeks een jaar later. Het grote verschil met Robic, Kübler, Bartali e.a. was echter dat Nolten er nog zo jong uitzag. Hetty Gommans geeft me op de Wielersite nu eindelijk een antwoord op mijn 45 jaar oude vraag: “Een ernstig auto-ongeluk maakte een eind aan zijn loopbaan als renner.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.