11 juli 1964, een bloedhete zaterdag, is tot vandaag de donkerste dag uit de Tourgeschiedenis. Tijdens de 19e etappe gebeurde op het parcours tussen Bordeaux en Brive een zwaar dodelijk ongeval. In het dorp Port de Couze reed een tankwagen met brandstof dwars door de kijkende menigte, sleurde en deel van de kijkers mee en stortte nadien in het Kanaal van Lalinde. Daarbij verloren negen mensen het leven en raakten dertien anderen zwaargewond. De chauffeur van de vrachtwagen werd nadien gearresteerd.

Als de renners langskomen is men in het water volop bezig met reddingswerkzaamheden. Wat de renners op de brug zien is hartverscheurend. Enkele levenloze lichamen drijven in het water. In het water enkele dappere omstanders en volgers die proberen te redden wat er te redden valt. Op de brug huilende dorpsgenoten en familieleden. Liefst vijf minuten staan de renners verschrikt stil op de brug. Voor eenmaal stopt de Tour wel.

Maar nadat de directie van de Tour de wedstrijd enkele minuten had geneutraliseerd, reden de renners wel degelijk verder en wordt er die dag een winnaar gevierd. Een Vlaming dan nog wel. Ward Sels wint in Brive-la-Gaillarde vóór Mario Minieri en Frans Aerenhouts. Iedereen kwam wel in dezelfde tijd binnen, dus ik veronderstel dat er onderweg niet echt werd gekoerst. Jacques Anquetil was toen al leider en zou deze Tour inderdaad winnen vóór Raymond Poulidor en Federico Bahamontes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.