Luis “Lucho” Herrera (foto Guido De Munter) was 35 jaar geleden de eerste Colombiaan om een rit uit de Tour op zijn naam te schrijven. Het was trouwens niet “zo maar” een etappe, maar wel één met aankomst op L’Alpe d’Huez!
Luis “Lucho” Herrera (Fusagasugá, 4 mei 1961) is een voormalig Colombiaans wielrenner. Hij was een formidabel klimmer, en is met Bahamontes de enige wielrenner die erin slaagde in alle grote ronden de bergprijs te winnen
Herrera behoorde tot de eerste generatie Colombiaanse renners die in de jaren tachtig indruk maakte op het tot dan toe bijna volledig Europese wielermilieu. In 1984 nam hij voor het eerst aan de Ronde van Frankrijk deel, maar vanuit Zuid-Amerika was zijn reputatie als klimmer hem vooruitgesneld. Hij maakte deze reputatie zeer snel waar door de belangrijke etappe naar L’Alpe d’Huez te winnen. In 1985 won hij twee bergetappes en tevens veroverde hij voor de eerste maal de bolletjestrui. In 1987 droeg hij opnieuw de bolletjestrui in Parijs, waarbij hij tevens zijn beste prestatie leverde door als vijfde te eindigen.
In 1987 won ‘Lucho’ als eerste niet-Europeaan de Ronde van Spanje, waarin hij ook twee keer het bergklassement won. Bij terugkomst in Colombia werd hij als een vorst ingehaald, en tot ereburger van het land benoemd.
Herrera won tijdens zijn carrière ook nog vier keer de Ronde van Colombia, twee keer de Dauphiné Libéré en één keer de Ronde van Aragón. Hij won ook het bergklassement in de Ronde van Italië van 1989. In 1992 zette hij al een punt achter zijn loopbaan, nauwelijks 31 jaar. Herrera zei hier zelf over: “When I saw riders with fat asses climbing cols like airplanes, I understood what was happening.” Hiermee refereerde hij naar het toenemend gebruik van epo in het peloton.
Op 5 maart 2000 werd Herrera, inmiddels een tamelijk welgesteld veeboer, op zijn boerderij overvallen. Een bende liet hem 24 uur lang lopen in de bergen naar door de FARC bezet gebied. Ze hoopten hun slachtoffer te verkopen aan de guerilleros, die veel rijke of invloedrijke Colombianen in gijzeling hield. Maar aan Herrera wilde de FARC hun vingers niet branden, en de ex-wielrenner kwam met de schrik vrij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.