Het is vandaag ook twintig jaar geleden dat jeugdauteur Jan Van Calsteren is overleden. Ook weer iemand die blijkbaar door de mazen van het net is geglipt, want er is op het internet niets over hem terug te vinden, geen bio- of bibliografie dus, maar ook geen foto of zo. Daarom moeten we het maar doen met de illustratie die ik bij een recensie van een boekje van zijn hand had geplaatst. Het was een deeltje in de zogenaamde Scharnierreeks. Buiten onderstaand « De kinderen van Wounded Knee » werkte Van Calsteren in deze reeks ook nog mee aan « Laarzen »…
Een heel ander « wilde westen » leren we kennen in « De kinderen van Wounded Knee », het eerste deel van de tweede jaargang (reeds !) van de Scharnierreeks. Nog even in herinnering brengen dat deze reeks zich richt tot de middelbare scholen en handige boekjes voor cursorische lectuur wil ter beschikking stellen met actuele thema’s die een tegengewicht moeten vormen voor het nogal traditionele aanbod waarmee leraars doorgaans hebben te kampen.
Wounded Knee dus. Dat betekent heden en verleden van de heroïsche maar (tot hiertoe) vergeefse strijd van de Indianen tegen de Amerikaanse regering. De auteur Jan van Calsteren brengt ons het relaas van de bezetting van het historische dorpje Wounded Knee (afwisselend documentair en episch) en laat daarin ruimte om verhalen uit het verleden op te rakelen, o.m. over de bloedige veldslag (eerder uitroeiing) die Wounded Knee z’n historische faam heeft bezorgd.