Vijftien jaar geleden: de geboorte van Titi Voeckler

Vandaag vijftien jaar geleden hield de Tour voor het eerst halt in Chartres. De Australiër Stuart O’Grady won, maar het was toch vooral de vierde in de rituitslag Thomas Titi Voeckler (25, foto) die profijt haalde uit een lange vlucht met vijf. In Chartres hadden ze 12’33” voorsprong op het peloton en daarmee veroverde hij de gele trui.

Alhoewel hij op dat ogenblik Frans kampioen was, was hij bij het grote publiek nog vrij onbekend. Maar de manier waarop hij zijn gele trui met hand en tand verdedigde joeg zijn populariteit naar ongekende hoogten. Beklijvend was de manier waarop hij op Plateau de Beille bekkentrekkend naar de finish sprintte om zijn shirt met 22″ te redden. ‘Ti Blanc (hij groeide als enige blanke op in een Frans overzees gebied) overleefde de Pyreneeën en moest pas na tien dagen gele trui plooien op Villard-de-Lans.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.