Het is al vijf jaar geleden dat de Spaanse ronderenner Francisco Gabica is overleden (foto’s de Wielersite).

22 francisco gabicaZijn echte naam was Francisco Gabicagogeascoa Ibarra, maar ik kan aannemen dat men dit heeft afgekort tot Gabica, want anders zou ik er nooit in geslaagd zijn, zijn naam te onthouden. Behalve voor een onderbreking van twee jaar (1968-69) toen hij voor concurrent Fagor reed, heeft hij zijn hele professionele loopbaan (van 1961 tot 1972) voor limonadefabrikant Kas gereden.
93 francisco gabicaZijn belangrijkste overwinning was ongetwijfeld die in de Ronde van Spanje van 1966, al dient dat wel een beetje te worden gerelativeerd aangezien hij zijn ploegmaten Eusebio Velez en Carlos Echevarria voorafging. Dat moet dus wel een hele saaie Vuelta zijn geweest! (Wijzelf waren hier haast helemaal onwetend over, aangezien nieuws over de Vuelta ons slechts spaarzaam bereikte.)
Dat jaar won hij ook de eerste rit in de Dauphiné Libéré, waarna hij enige tijd de leiderstrui droeg (foto 3). Uiteindelijk zou hij in deze rittenkoers derde worden na Raymond Poulidor en opnieuw zijn ploegmaat Carlos Echevarria.
40 francisco gabicaDe Ronde van Spanje is wel de wedstrijd in zijn loopbaan geweest, waarin hij het constantst presteerde. In totaal zou hij vijf keer binnen de eerste tien eindigen. Aan de Ronde van Frankrijk zou hij zes keer deelnemen, waarbij hij zich telkens tussen de 7de (1966) en de 24ste (1969) plaats zou vestigen. Zijn beste Giro was in 1967 met een achtste plaats en een ritzege. Hij zou nog amper één keer opnieuw deelnemen, een jaar later, en opnieuw achtste worden, maar deze keer dus zonder ritzege.
Op het klassieke vlak was Gabica nergens, maar toch is hij erin geslaagd in 1965 negende te worden in het wereldkampioenschap op de weg. Dat was dan wel in zijn eigen Baskenland, waar de Brit Tom Simpson de wereldtitel inpikte.
Wat ik wel grappig vind, is dat volgens Wikipedia hij in 1964 al de Grote Prijs Miguel Indurain zou hebben gewonnen. Faut le faire!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.