Het is vandaag al twintig jaar geleden dat de Spaanse componist Joaquin Rodrigo (foto Mrexcel via Wikipedia) is overleden.

Joaquin Rodrigo was net drie jaar oud, toen hij als gevolg van difterie blind werd. In 1906 vertrok de familie naar Valencia, waar hij aan de blindenschool zijn eerste muziekles kreeg. Nadat hij de opera Rigoletto van Giuseppe Verdi hoorde, wilde hij componist worden. In 1922 ging hij naar Duitsland om te studeren. In deze tijd werd hij ook lid van een avant-gardistische componistengroep, maar dit eindigde in 1925, nadat hem de Premio Nacional de Música als gevolg van dit lidmaatschap belet werd. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog verbleef hij in het buitenland, maar hij keerde terug toen op 1 april 1939 de dictatuur van de Generalísimo Francisco Franco (1939-1975) definitief was gevestigd. Zijn muziek werd dan ook altijd vereenzelvigd met het regime. 

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.