‘The Stones in the Park’ is een tv-registratie van het concert dat de Engelse band The Rolling Stones op 5 juli 1969 gaf in het Londense Hyde Park (foto YouTube). Het gratis concert werd naar schatting door minstens 250.000 mensen bezocht. Er speelden nog diverse andere bands als voorprogramma (waaronder King Crimson), maar deze worden in de documentaire niet getoond.

Het concert werd opgedragen aan de twee dagen daarvoor overleden gitarist Brian Jones, die onder mysterieuze omstandigheden verdronk in zijn eigen zwembad. Jones was enkele weken daarvoor door de overige bandleden wegens zijn excessieve drugsgebruik en creatieve meningsverschillen al ontslagen. Op 7 juni 1969 was Mick Jagger aanwezig bij het gratis optreden van Blind Faith, ook in Hyde Park. Dat bracht Jagger op een idee. Het gratis concert in Hyde Park was gepland om de wereld kennis te laten maken met Jones’ opvolger Mick Taylor en het nieuwe geluid van de band, die, na enkele meer psychedelische experimenten, onder leiding van producer Jimmy Miller terugkeerde naar stevige rock, blues, soul en country.
Mick Jagger startte het concert met het reciteren van twee stanzas uit een bekend gedicht van Percy Bysshe Shelley (Adonaïs, een elegie op de dood van Keats) voor Brian Jones, waarna er enkele duizenden door de warmte bevangen witte vlinders werden losgelaten. Uit het fragmentarische beeldmateriaal kan worden opgemaakt dat de Stones in ieder geval de nummers “Honky Tonk Women”, “Jumpin’ Jack Flash”, “Street Fighting Man” en “Sympathy for the Devil” ten gehore brachten. Een bekende scène is ook dat op een bepaald moment een zwarte medemens op het podium komt meedansen, maar als hij dat zo goed doet dat hij Mick Jagger in de schaduw dreigt te stellen, wordt hij afgevoerd.
Door de hitte, vermeend drugsgebruik, emoties en een slechte podiumversterking klinkt de band rommelig en vals. De middag werd op die manier een voorafschaduwing voor het catastrofale Altamont Free Concert, een half jaar later, aan het einde van een Amerikaanse tournee. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.