Het is vandaag precies 110 jaar geleden dat er een eerste Belgische ritwinnaar in de Tour was. Zijn naam? Cyrille Van Hauwaert.

Cyrille Van Hauwaert (Moorslede, 16 december 1883 – Zellik, 15 februari 1974) was prof van 1907 tot 1915. Zijn bijnaam was De Leeuw van Vlaanderen, al heeft hij nooit de Ronde van Vlaanderen gewonnen (die werd pas vanaf 1913 georganiseerd en toen was hij al over zijn hoogtepunt). Maar hij was wel de eerste Belg die de klassiekers Bordeaux-Parijs (1907), Milaan-San Remo (1908) en Parijs-Roubaix (1908) won.
En in 1909 was hij dus de eerste Belg die een etappe in de Ronde van Frankrijk won. Het betrof de eerste etappe, trouwens eveneens van Parijs naar Roubaix, waardoor hij zogezegd ook de eerste Belgische geletruidrager was, alleen… de gele trui bestond nog niet, dat zou nog tot 1919 duren, precies honderd jaar geleden dus!
Hij was overigens niet de eerste buitenlander om een rit te winnen, dat was de Zwitser Charles Laeser al in de allereerste Tour van 1903 (vierde rit).
Van Hauwaert beëindigde de Tour van 1909 op de vijfde plaats. Een jaar later zou hij nog een plaatsje beter doen: vierde, maar een eindoverwinning zat er nooit in. Die zou pas voor Odile Defraeye zijn die in 1912 als eerste Belg eindwinnaar van de Tour werd.
Op het einde van zijn carrière reed Van Hauwaert vooral op de piste. Zo werd hij tweemaal overwinnaar van de Zesdaagse van Brussel: in 1914 met de Nederlander John Stol en in 1915 met Joseph Van Bever.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.